Hoppet om en ljusare framtid

Nu på väg upp igen.Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Nu på väg upp igen.Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Foto: Lars Pehrsson / SvD / SCANPIX

Politik2010-02-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tyngd av finanskrisen störtade världen ner i den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talets depression. Prognoserna var dystra. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förutspådde frankt att 2009 skulle bli ett "skitår".
Men Sverige har klarat lågkonjunkturen bra, jämfört med omvärlden. Statsfinanserna är i ordning och tillväxtprognosen för 2010 har justerats uppåt. Redan nu, tidigare än någon gissat, börjar det vända upp igen. Arbetsförmedlingens månadsstatistik, som publicerades i går, bekräftar den bilden.

Särskilt glädjande är att utvecklingen på Gotland är så stark. Redan tidigare har det stått klart att gotländska företagare är mer positiva om utvecklingsmöjligheterna än kollegerna på fastlandet. Men nu syns också att arbetslösheten slutat stiga. Färre nya arbetslösa skrivs in vid arbetsförmedlingen. Varslen är mycket färre i januari i år än samma månad förra året.

Även på fastlandet börjar det gå åt rätt håll. De arbetslösa i januari i år var i och för sig 55 000 fler än i fjol. Men Arbetsförmedlingens pressmeddelande om arbetsmarknadsläget börjar:
"Det är nu tydligt att försämringen av arbetsmarknaden börjar plana ut. Antalet personer som får arbete ökar och antalet varsel är betydligt lägre än för ett år sedan. Dessutom minskar nu antalet nyinskrivna arbetslösa."

Från oppositionen i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet brukar det låta som om finanskrisen och lågkonjunkturen skapades av regeringen. Men när Sverige nu häver sig ur krisen, och snabbare än våra viktigaste konkurrentländer, så avslöjas det hur tom retoriken är. Mona Sahlin har försökt slipa på ett trubbigt vapen, men nu vrider verkligheten det är ur händerna på henne.

Den tråkigaste nyheten från Arbetsförmedlingen är att ungdomsarbetslösheten fortfarande ökar. Unga får det svårt när många tävlar om jobben. Delvis får arbetsmarknadens parter ta på sig skulden för detta, när ingångslönerna är höga även för dem som saknar arbetslivserfarenhet.
Genom att sänka arbetsgivaravgiften för unga har regeringen minskat detta problem. Men det har inte försvunnit.
En tröst är att Arbetsförmedlingen kallat den höga ungdomsarbetslösheten för "en statistisk synvilla". Unga är inte arbetslösa lika länge som äldre, och när konjunkturvändningen verkligen tar fart även på arbetsmarknaden så märks det allra mest för de unga.

Men vad skulle en rödgrön regering innebära för de ungas möjligheter att få riktiga jobb? De vill ju höja skatterna för arbetsgivare som anställer unga.