Hoppas att beslutet är väl underbyggt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Landsbygdsskolorna har hamnat i en ond spiral. För litet elevunderlag betyder nedläggningshotad skola och nedläggningshotad skola betyder i sin tur mindre attraktionskraft som inflyttningsbygd. Samtidigt får inte elever och lärare bli en bricka i regionalpoltiken, utan pedagogik och arbetsmiljö måste alltid sättas i främsta rummet. Den slitna klyschan "nu gäller det att gilla läget" är verkligen tillämplig för att nu skapa långsiktigt hållbara skolor.
Ett område som skolpolitiker och tjänstemän måste fokusera på är skolskjutsorganisationen och den framtida skolbyggnationen. Det gäller att skapa en skolskjutsplanering som ger eleverna rimliga restider och här är en lösning mindre bussar. Även om detta blir dyrare så är det en kostand man får acceptera, när skolornas antal minskar och upptagningsområdena blir större. Målet är att ingen elev skall ha mer än 45 minuters restid enkel resa, men enligt uppgift har man redan idag svårt att klara detta mål för alla elever. Ribban borde istället sättas lägre, för en och en halvtimmes daglig skolskjutsresa för 7-åringar känns alldeles för mycket.
Beträffande den framtida skolbyggnationen krävs ett nytänk. Vi lever i ett flexibelt samhälle och barnkullarnas storlek växlar, liksom in- och utflyttning i olika områden. Därför kanske inte framtidens skolor traditionellt skall bestå av en "monumental" skolbyggnad, matsal och gymnastikhall. Istället kan flyttbara paviljonger placeras runt exempelvis en bygdegård med fungerande kök, vilken kan bli skolmatsal. Skolorna kan då lätt flyttas runt till de plaser där behovet är störst. Radikalt nytänkande? Kanske det, men framtidens skola behöver inte se ut som den gjort de senaste 100 åren.