När jag bodde i Skåne i slutet av 80-talet och början av 90-talet så vad den så kallade Dörrödsbonden en följetong i media. Dörröd är en liten by utanför Veberöd, vid Romeleåsen. Där låg Sven Petréns gård (eller Pettersson som han från början hette) med som mest 70 mjölkkor. Han hade en idé om att sälja mjölk som den var förr. Opastöriserad och ohomogeniserad. Mjölk när den är som bäst, tyckte Sven. Naturlig, hälsosam och närproducerad.
Men för att få sälja sin mjölk i butiker i Skåne så tvingades han in i en lång, lång strid med de hälsovårdande myndigheterna. En strid som han till slut förlorade. I en intervju i Ystad Allehanda 2009, ett och ett halvt decennium senare, så identifierar han själv regimskiftet 1994 som avgörande. Tidningen skrev:
"Han hade tumme med borgerliga jordbruksministern Karl-Erik Olsson (C), däremot ger han inte mycket för efterträdaren Margareta Winberg (S). Det var under hennes regim som han förbjöds att sälja den opastöriserade mjölken.
Efter det rasade ekonomin, och Sven Petrén och hustrun Inga hade inte råd att hålla gården."
Sydsvenska Dagbladet berättade i en artikel i somras att Dörrödsbonden nu bara finns kvar som ett varumärke på hemmalagad ostkaka. Sven Petrén har en ko kvar, som han mjölkar varje dag. Och mjölken kan han sälja till enstaka familjer direkt på plats.
Men frågan är hur det blir med den saken i framtiden. Tydligen är Livsmedelsverket på väg att täppa till det sista ohomogeniserade hålet för opastöriserad mjölk. Nu ska man inte längre kunna handla direkt av bonden, enligt Dagens Nyheter på webben i går. Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, förklarade:
– EU:s lagstiftning medger att EU-länder gör på olika sätt när det gäller opastöriserad mjölk. Eftersom vi ser risker med utbrott av Ehec och Campylobacter i samband med mjölken vill vi se ett nationellt förbud.
Irene Oskarsson, Kristdemokrat från småländska Aneby, ser det nya regelverket som ett hot mot ostkakan. Det är ingen litet hot, när det gäller en rätt som förknippas med landskapet.
– Jag vill kunna gå till bonden och köpa mjölk för att göra ostkaka som kan serveras till kyrkkaffet. Det är det mest uppskattade man kan bjuda på. Nu hotas lokal produktion och tradition.
Men kan man inte göra ostkaka på pastöriserad mjölk från affären? Jo. Men då smakar den inte som den ska.
Blir landet verkligen bättre av att vi bekämpar små risker med drakoniska åtgärder som exempelvis förhindrar små företag och privatpersoner att producera små kvantiteter mat med traditionella metoder och råvaror. Eller att mjölkbönder ska förbjudas att sälja sin vara direkt till konsumenter, som om det vore något högriskavfall.
Det kan inte vara rimligt.
Från djupet av mina småländska rötter: Rör inte min ostkaka!