Höjd skatt när villan brinner ner
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men inte alla. Här på Gotland är det nu många som, efter upptaxering, får känna på hur det är att betala MER i skatt än innan reformen. Men exemplen på orättvisor är fler än så. Och Villaägarnas Riksförbund har samlat ihop exempel på människor som råkat illa ut.
För att få fart på byggandet gjorde exempelvis regeringen så att det inte finns någon gräns för vad man kan tvingas betala för obebyggda tomter. Det innebär att den som har en obebyggd tomt kan tvingas betala än högre skatt än grannen, som har en lyxvilla.
Då blir man arg. Ännu argare blir man om man tvingas riva huset och bygga nytt på grund av mögelskador. Det har Åsa i Stockholm råkat ut för. Dessutom får hon nöjet att betala 20 000 istället för 6 000 kronor i avgift. Tomten är högt taxerad, och när hon rivit mögelhuset så är den ju obebodd innan hon hunnit bygga nytt.
Själv har jag hört ett annat exempel som inte finns med i Villaägarnas samling. I det fallet hade huset brunnit ned. När man rotar igenom de förkolnade resterna av ett hem så blir man ju inte gladare av att bestraffas med höjd fastighetsavgift.
Christina som bor i avfolkningsbygd (Djurröd) är också missnöjd. Söta torp i omgivningarna säljs till allt högre priser till tyskar och danskar. Det driver upp taxeringsvärdet på hennes osäljbara villa i tätorten.
En annan kategori som råkar illa ut är de som har oansenliga hus på begärliga tomter. Om huset värderas till under 50 000 kronor, men om marken är högt taxerad, ja då försvinner också taket i fastighetsbeskattningen.
Den reformerade fastighetsskatten borde ha varit en vinnare för Alliansen. Men i stora delar av Sverige har den blivit en belastning. Och även i kvarter där många drar nytta av reformen finns det grannar som är rasande.