Högt spel med ny giv

En ny giv? Känns den inte väldigt gammal?

En ny giv? Känns den inte väldigt gammal?

Foto: David Becker

Politik2014-10-14 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blir den franske nationalekonomen Jean Tirole som får Nobelpriset i ekonomi. Eller snarare Riksbankens pris till Alfred Nobels minne, eftersom ekonomipriset inte var Alfred Nobels idé.

En fransman som inte lär tilldelas detta pris är Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron. Han föreslog i helgen en europeisk ”New Deal”. Ekonomin i Europa ska stimuleras med investeringar på 300 miljarder euro.

Man har redan stimulerat ekonomin. Det är bland annat därför som länder som Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Grekland och Irland har gigantiska statsskulder. De är redan överstimulerade och tvingas nu leva och lida med konsekvenserna. Lösningen på detta problem är väl knappast att släpa ner resten av Europa i samma hål.

Tyvärr har väl de svenska Socialdemokraterna inte ett grundmurat försvar mot dessa franska tankegångar. Det är därför finansminister Magdalena Anderssons utspel om överskottsmålet i går var så illavarslande. Före valet var överskottsmålet i statsbudgeten heligt. Men nu är alla skattehöjningar tydligen inte tillräckligt för att finansiera den nya regeringens lust att spendera. Överskottsmålet kommer inte att nås under mandatperioden, och dessutom ska det ”ses över”. Vilket betyder ”ifrågasättas”.

Motivet för att detta skulle vara nödvändigt är bland annat att statsfinanserna skulle vara i dåligt skick. Eller som Magdalena Andersson uttryckte det – ”Ladan är helt tom”.

Det är en beskrivning som nog skulle förvåna alla de internationella ekonomiska experter som hyllat den svenska ekonomin för hur robust och välskött den är.

Men läget är ju sådant att regeringen inte har råd med några utsvävningar om överskottsmålet ska kunna nås under mandatperioden. Det var Alliansen också tydlig med i valrörelsen. Där gavs kärva besked om återhållsamhet.

Den rödgröna regeringen verkar inte alls vara beredd att begränsa sina utgifter.

Centerledaren Annie Lööf var hård i sitt omdöme om den nya finansministerns insats i går.

– Man verkar helt yrvaket ha kommit till finansdepartementet och insett det vi redan sett: Ska man nå överskottsmålet så krävs tuffa tag.

– De verkar ha tappat kontrollen redan första veckan.

Nationalekonomen professor Lars Calmfors sade i går till Svenska Dagbladet att det i och för sig kan finnas skäl att faktiskt se över överskottsmålet, att det kan vara väl strikt. Men att han samtidigt oroas över ANLEDNINGEN till att den rödgröna regeringen nu plötsligt helt byter uppfattning i frågan.

– Det är en sak om man tidigt hade tagit en diskussion om överskottsmålet och konstaterat att man inte behöver ett så ambitiöst mål. Men det är mindre bra att vi inte klarar av målet och delvis ändrar det därför.

– Det hade varit bättre att ta upp diskussionen före valet på mer principiella grunder i stället för att då betona hur viktigt det är – och sedan ändra sig nu.

– Att göra som S nu gör skapar trovärdighetsproblem.

Både Frankrikes ekonomiminister och Sveriges finansminister vill ha en ny giv. Båda är socialdemokrater och i båda fallen handlar det i grunden om nya utgifter som de inte har pengar till.

Borde inte finanskrisen grundligt ha vaccinerat oss mot den franska sjukan?