Högerns jobbfiasko
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har gjort fiasko med högerns jobbpolitik. Arbetslösheten har ökat.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jämfört med 2006 har både arbetslösheten och utanförskapet ökat. Och det går inte att skylla på den ekonomiska krisen. Det är ett borgerligt systemfel i deras jobbpolitik.
Ekonomiska morötter och piskor, som jobbavdraget och nedskärning i a-kassa och sjukersättning, har inte givit fler jobb. Tvärtom. Ekonomiprofessor Magnus Henrekson har undersökt jobbavdragets effekter på arbetslösheten. Han finner att jobbavdraget inte haft någon effekt på sysselsättning och arbetslöshet.
De som möjligen lockats att jobba mer än tidigare är studenter som kunnat ta påhugg och friska äldre. De som moderaterna kallade utanförskapet har jobbskatteavdraget inte haft någon effekt på. De har istället blivit fattigare genom sämre a-kassa och sjukersättning. Hämmande för jobbökningen har också de stelbenta reglerna för a-kassa på deltid varit. Vi har ju på Gotland sett många exempel där a-kasseregler hindrar från att ta de jobb de faktiskt kan få. Henrekson dömer ut jobbskatteavdraget då det inte har givit fler jobb, inte minskat långtidsarbetslösheten eller ungdomsarbetslösheten.
Hur hade de rödgröna klarat krisen undrar Eva Bofride? Jo, de hade ökat bostadsbyggandet då ett byggjobb ger tre till. Minst. De borgerligas nedrustning av vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning hade de rödgröna inte gjort, utan tvärtom storsatsat på kompetenshöjning av alla arbetslösa. Kollektivtrafiken hade byggts ut, industrin och tjänstesektorn hade stimulerats inom de gröna näringarna. Sjuka hade fått rehabilitering och utbildning, inte gjorts fattigare.
Högerns skattesänkningar är ingen effektiv jobbpolitik. Istället krävs kompetenshöjning av arbetskraften, en aktiv industri- och näringspolitik och trygga övergångsperioder för arbetslösa och sjuka. Jobben poppar inte fram bara för att man sänker skatterna och ökar klyftorna. Det krävs istället investeringar i människornas förmåga.