Hög tid att höja taket i a-kassan

Politik2013-08-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Om alla som var sjuka fick sjukersättning och alla som var arbetslösa fick arbetslöshetsersättning, då skulle kostnaderna för försörjningsstödet kunna minskas radikalt. Den lite förenklade slutsatsen var budskapet på ett intressant seminarium under årets Almedalsvecka.

Det kan låta självklart men alla regelverk och all handläggningsbyråkrati gör att många hamnar mellan stolar eller helt enkelt inte kan försörja sig på a-kassa eller sjukersättning.

Jag återkommer till min käpphäst att det borde finnas ett system för ersättning/försäkring för den som av någon anledning inte kan jobba. Det vore, i alla fall i teorin, smidigare för både samhället och individen.

Men nu har vi de trygghetssystem vi har och såväl arbetslöshet och sjukdom kan drabba vem som helst av oss. Kvinna som man, rik som fattig, infödd eller inflyttad, stadsbo som lantis. Här är rättvisan total, ingen går fri från risken.

Och om man inte har sparat kapital eller försörjning på annat sätt utan är hänvisad till a-kassa så spelar det ingen större roll om du haft en hög inkomst. Taket för att få 80 procent av lönen i ersättning vid arbetslöshet är 18 700 kronor i månaden och har legat på denna nivå i tio års tid. Inte många har så låg månadslön i dag. Närmare bestämt bara en av tio kan räkna med att få denna nivå i sin arbetslöshetsersättning. Att bli arbetslös kan alltså bli en direkt ekonomisk kollaps för de flesta som drabbas. Man kan gå från hyfsat välbetalt arbete till behov av försörjningsstöd på bara någon månad.

De låga nivåerna omöjliga att leva på är en fråga som borde lyftas och åtgärdas omedelbart. Inte minst med tanke på att det finns politisk enighet kring detta krav hos väljare av alla färger. När man föreslår sänkta ingångslöner för att få fler i jobb blir det ramaskri och tal om att man vill återinföra slaveriet. Men nivåerna i a-kassan kan tydligen bli hur låga som helst hur många år som helst. Nu är problemet inte att det saknas politisk vilja utan mer att det, som alltid, saknas pengar. Många talar om a-kassan som en försäkring likvärdig alla andra försäkringar. Nu fungerar det ju inte riktigt så utan a-kassan finansieras till största delen av skattepengar.

Så nog finns det mycket att göra för att göra livet drägligare för alla arbetslösa.

Men att beskriva det som en kränkning och hetsjakt på arbetslösa (Jonas Bergström, Gotlands Folkblad 7/8) för att de en gång i månaden ska skicka in en rapport på vilka jobb de sökt och aktiviteter de varit med på är bara tramsigt.

Lämna månadsrapport är något de flesta som jobbar får göra varje månad om de vill ha lön.