Hjälper inte att säga grattis

Politik2014-03-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Jag ber om ursäkt från början men nu kommer det att bli lite dålig stämning igen. Det känns en aning obekvämt men med tanke på hur 8 mars i går (som vanligt) användes som en alternativ Mors dag måste jag drista mig till att påpeka att Internationella Kvinnodagen inte är en dag att ”hylla” eller ”fira” kvinnor. Man säger helt enkelt inte ”Grattis på Kvinnodagen” precis som den förtjusande Sigrid påpekade i Melodifestivalen i lördags.

De frågor och de villkor som gör att det finns något som heter Internationella Kvinnodagen gäller i dag också, den 9 mars, liksom i morgon och, sorgligt nog, även 8 mars nästa år.

Ingenting kommer att förändras för att någon hyllar en kvinna då heller.

Jag är ledsen att vara en surtant men så är det.

Ta istället din vilja att göra något bra med dig nästa gång det är dags att förhandla lön på ditt jobb. Eller tacka nej att delta i en panel eller annat sammanhang som inte har en enda kvinna med som ”huvudperson”. Var uppmärksam på hur chefer bemöter personalen beroende på om de är män eller kvinnor.

Hur går rekryteringar till, handplockas folk eller går man ut brett när ”karriärtjänster” ska tillsättas internt på ditt jobb? Hur skildras män och kvinnor i de tidningar du läser? I reklam?

Efter att ha gjort dessa studier ett tag får du sannolikt också svaret på den fråga som alltid poppar upp den 8 mars: ”Varför finns det egentligen en särskild Kvinnodag?”.

Följdfrågan är dock fortfarande obesvarad: ”Varför finns det i så fall inte mansdag?”. Med hänsyn tagen till en rad faktorer kan det mycket väl bli så att det inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att behövas en sådan. Kvinnor utbildar sig mer än män medan trenden för pojkar i skolan är närmast alarmerande. Det är fortfarande flest män som såväl blir föremål för brott som själva utför kriminella handlingar. År 2012 gjordes 28 360 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år, 2011 anmäldes 40 402 fall av misshandel mot män över 18 år. Män drabbas alltså oftare av våld än kvinnor. Skillnaden är vem det är som slår, 45 procent av misshandelsfallen mot kvinnor skedde inomhus av en person kvinnan hade en nära relation med.

Frågan är om en eventuell mansdag kommer att bli resultatet av samma arbete som gjorde att Kvinnodagen kom till: en engagerad och arg kvinnorörelse som vägrar bli behandlade som underlägsna männen. Kanske visar det sig om några år att andelen män på ledande poster bara är drygt 10 procent och att kvinnors löner ligger långt över männens när alla ”störningsfaktorer” är borträknade.

Mer osannolikt är kanske att våldsstatistiken skulle byta skepnad så att cirka 20 män varje år skulle slås ihjäl av sin kvinnliga partner.

Men vi kan nog vara ganska säkra på att det inte skulle hjälpa att säga grattis till alla män på en eventuell mansdag.