Hitta tillbaka till arbetslinjens kärna

Politik2014-06-27 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialdemokraterna riskerar göra sitt sämsta val någonsin, säger Markus Uvell, vd för tankesmedjan Timbro. Han har nyligen publicerat boken ”Innerst inne – vad svenska folket egentligen tycker” som han har skrivit tillsammans med Carl Melin.

Hur ska man tolka resultatet av Europaparlamentsvalet där fåfrågepartierna vann framgångar?

– Det som händer är att vi ser en slags väljarflykt från de två stora maktpartierna till nästan vad som helst annat. Traditionellt har svenska val nästan alltid avgjorts av vem som är bäst på ekonomi, men det är uppenbart att det håller på att förändras, förklarar Markus Uvell.

Nästan 40 procent av väljarna i EP-valet röstade på partier som i praktiken inte är intresserade av hur Sverige ska styras, menar han.

– Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är partier som svarar på ett allt vanligare väljarbeteende, vad vi i boken kallar för signalröstande. När exempelvis Gudrun Schyman säger att det inte är intressant vad FI tycker om ekonomin, så tycker nog många av oss med mer traditionella uppfattningar att det är skrattretande, men för många av hennes väljare tror jag att det är helt logiskt. De tycker att ekonomin är någon annans ansvar och röstar för att skicka en signal om mer feministisk politik.

Hur kan det politiska läget vända i nuläget?

– Det är ett nytt väljarbeteende som jag tror är knepigt för de traditionella partierna att komma åt, för hela Moderaternas och Socialdemokraternas approach handlar om vem som ska styra Sverige och ekonomin, vilket gör dem ointressanta framförallt för yngre väljare.

– Det som behövs är en förnyad konflikt. För M handlar det om att hitta tillbaka till grundkonflikten som ligger i arbetslinjen. Det handlar egentligen inte om ekonomi och plånböcker, utan om den moraliska konflikten om vilken sorts samhälle vi ska ha. Vill vi ha ett samhälle där den som anstränger sig, jobbar hårt och tar stora risker nätt och jämt får det bättre än den som inte jobbar alls? De allra flesta människor tycker inte att det är ett bra samhälle.

Uvell tycker att det framförallt är trycket från vänsterkanten som oroar inför ett eventuellt maktskifte i höst.

– Man får inte glömma bort att S har ett förfärligt opinionsläge. Nu skyms frågan i media av att Alliansen går dåligt. Men om S tappar väljare de sista månaderna, som de gjorde förra valet, kommer de att göra sitt sämsta val någonsin i historien. Stefan Löfven som person verkar vara förnuftig på många sätt, men jag är väldigt bekymrad över det tryck han kommer att utsättas för från den egna vänsterflygeln, LO, MP och V. Klarar han det? Där tror jag det finns alla skäl att vara genuint orolig för hur vänsterpolitiken kan skada Sverige, bland annat genom att skapa oförutsägbarhet i ekonomin.

Vad krävs av politikerna inför valet?

– Politikerna behöver bli bättre på att lyssna ordentligt, väga samman och förstå vad folk egentligen tycker. Medierapporteringen bygger ofta på bilder som inte stämmer med opinionen. Tempot blir högre, ytligheten ökar, intresset för sammanhang och fördjupning minskar. Det tror jag gör att man ska vara väldigt uppmärksam, så att vi inte får en politik som mer och mer fjärmar sig från vad medborgarna egentligen vill. För M handlar det alltså inte om att haka på tugget om feminism eller invandringsfientlighet, utan om att verkligt lyssna till vilket samhälle människor vill ha, så som man gjorde med arbetslinjen.