I veckan fick jag ett genmäle från Gustaf Hoffstedt (M) på min onsdagsledare, där jag kritiserade och tog avstånd från språkbruket att använda ord som borgarsvin om Moderaterna. Jag såg att Hoffstedt inte läst min ledare och skrev därför ett mejl till honom, som ni kan läsa här bredvid.
Trots det skickar Hoffstedt sitt felaktigt grundade inlägg till GA:s ledarsida som publicerar det. Därför tar jag nu in hans inlägg och ger hela historien och dessutom kommenterar debatten i ledaren.
Gustaf Hoffstedts genmäle
Håkan Ericsson menade i sin ledare i onsdags med anledning av Gotlands Folkblads publicering av en rebus som utläses ”moderaterna”, men där rätt svar i själva verket anges vara ”borgarsvin”, att visserligen skulle han aldrig göra det ordvalet själv, men…
Efter detta ”men” följer Ericssons gängse sätt att beskriva moderaternas politik, vilket torde vara bekant för GF:s läsare. Det står honom fritt att göra det i nästan alla sammanhang. Att däremot göra det i syfte att försvara rebusen är emellertid allvarligt.
Alla vi som ställer oss bakom demokratins fri- och rättigheter bör visa vår intolerans mot ett språkbruk där man kallar sina meningsmotståndare för exempelvis borgarsvin. Det finns inget utrymme för något annat än ett avståndstagande när en sådan retorik ska kommenteras, och absolut inget utrymme för att hävda att avsändaren nog har lite rätt ändå trots allt.
Det är så lätt att legitimera eller skämta bort övertramp med att de görs med glimten i ögat, av ungdomligt oförstånd eller att lite får man faktiskt tåla i politiken. I detta kölvatten föds och göds en kultur av hat och i några extremfall våld. Jag tror inte för en sekund att SSU:aren Marieke van Tour hade för avsikt att främja ett sådant samhällsklimat när hon tecknade rebusen om borgarsvin, men här måste mer erfarna partivänner och publicister säga stopp.
Därför borde Gotlands Folkblads vikarierande ledarskribent Anna Ardin aldrig ha publicerat rebusen. Därför borde Gotlands Tidningars ansvarige utgivare Ulf Hammarlund när det väl hade skett ha kritiserat publiceringen. Därför borde Håkan Ericsson och andra etablerade socialdemokrater ha slagit fast att på det viset förhåller vi oss inte till våra meningsmotståndare. Så att vi istället med grundläggande mänsklig respekt kan få bryta våra idéer mot varandra.