Hemsidor bättre än att knacka dörr

Politik2010-04-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I sin iver att hänga med i "de sociala medierna" verkar partierna helt ha glömt bort sin kanske viktigaste närvaro på Internet.
Sina hemsidor.
Den dagliga debatten handlar mest om taktiska utspel och vad den andra parten tycker. Här finns ingen större skillnad mellan blocken. För den väljare som vill skapa sig en bild av de olika partierna är en omodererad debatt inte det bästa.
I går tänkte jag inleda en lite mer bred research och skapa min egen uppfattning om de olika partiernas politiska prioriteringar. Se hur de presenterar sina budskap, hitta sånt jag tycker är bra. Det är så lätt att bara fokusera på det man inte håller med om.
Jag började med socialdemokraterna.
Under rubriken "politik" på den gotländska delen på partiets sajt var det tomt. "Senast uppdaterad 2009-12-16".
Tack för den.
Vidare till centerpartiet. Under rubriken "Politik" är det förvisso uppdaterat, i slutet av mars. Problemet är att det är partiinterna verksamhetsmål som redovisas. Hur många mandat man vill vinna i valet och hur många nya medlemmar man vill värva.
Kanske finns informationen man söker om man letar vidare men man ska vara bra angelägen för att söka sig vidare när man möts av dessa sömniga sidor.
Folkpartiets hemsida är välkomnande och snygg. Jag gör på samma sätt för alla partier, går in på partiets huvudsida, söker på Gotland och sen på "Politik".
Folkpartiet på Gotland har en föredömlig lista med "10 punkter för ett bättre Gotland".
Bäst i test.

Moderaterna då? Här får jag bara en enda träff på Gotland och det är ett nyhetsbrev från 2009-01-28.
Hej då presumtiva väljare.
Kristdemokraterna. Inte en enda träff på Gotland.
Vänsterpartiet. Samma här.
Miljöpartiet. Inget Gotland.
Det är inte bara unga som väljer att själva söka information på nätet. Alla med datorvana har internet som första alternativ för att söka information. De som verkligen vill ha tag på informationen nöjer sig såklart inte med en sökning på nätet.
Men alla de halvintresserade, de som är verkligt viktiga att nå, saknar nog den motivation som krävs för att söka upp expeditioner och partikanslier för att få broschyrer och partiprogram. Och med stor risk även ett övertalningsförsök och utfrågning.

För mig är det är häpnadsväckande att flera partier år 2010 har dörrknackning (snacka om brist på fingertoppskänsla) som ett viktigt inslag i sina valkampanjer men helt har glömt sina hemsidor.