Hellre billigt och bra än dyrt och dåligt
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Då blir det naturligtvis extra intressant att titta på enkätresultaten i kommunens bedömning av måluppfyllelsen för 2008. Skolan får hyggliga betyg. Men exempelvis elever i årskurs 8 ger skolan betydligt lägre betyg än de betyg som särskilt boende och hemtjänsten får. Och föräldrarna i förskolan är ännu mer nöjda!
Det märkliga är då att både grundskolan och gymnasieskolan på Gotland är dyrare, per elev räknat, än genomsnittet på fastlandet. Äldreomsorgen är däremot billigare än riksgenomsnittet på Gotland.
Den dyra verksamheten underpresterar.
Den billiga verksamheten överpresterar.
Det kan inte bli tydligare. Det finns inget rakt samband mellan "mer resurser" och "mer kvalitet".
Hur bemöts de som är beroende av verksamheten? Vilket beteende är accepterat på arbetsplatsen? Hjälper eller stjälper arbetskamrater varandra? Hur agerar kollegor när de anser att någon inte gör sitt jobb, eller inte gör det på rätt sätt? Gör man det bästa av de situationer man ställs inför eller går man förbi problem och hoppas att någon annan löser dem? Tar man ansvar eller skyr man arbete? Vilken är den grundläggande attityden som "sitter i väggarna"?
Det finns hur många faktorer som helst, som inte är knutna till pengar eller personaltäthet, som avgör både verksamhetens kvalitet och hur nöjda eleverna eller klienterna är. Och alla som har jobbat på mer än en arbetsplats vet att de är olika.
Om en verksamhet inte fungerar så är det inte säkert att det alls hjälper med mer pengar. Ta missförhållandena vid det kommunala äldreboendet Bäckagård i Halmstad till exempel, som uppmärksammades för vanvård och personalproblem i slutet på förra året. Hade de äldre fått det bättre om ytterligare en anställd hade suttit och tittat på tv istället för att ägna sig åt omvårdnad?
Så hur skapar man den goda kulturen som ger arbetsmoral och goda resultat? Det finns inget enkelt svar på frågan om hur det goda ledarskapet ser ut. Men en sak är säker. När en verksamhet flera år i rad inte når upp till målen, då lämnar man det inte utan åtgärd.