Efter de senaste årens försök att får ordning på regionens näringslivspolitik och förbättra företagsklimatet har nu Åke Svensson och den rödgröna regionledning tagit ett helhetsgrepp som verkar få allt bredare stöd. Roller och uppgifter tydliggörs. Och den process, som nu inleds med två regionägda bolag kombinerat med en massa olika dialoger, verkar falla i god jord hos alla inblandade. Det råder politisk enighet och näringslivet inser sin roll och uppgift.
När nu denna process körs samtidigt som det näringspolitiska programmet för regionen utformas, så kan det bara bli bra. Jag tycker det är bra att regionen nu tar ledningen för en samverkan med alla statliga instanser som länsstyrelsen, Högskolan, Almi och andra som är viktiga för näringspolitiken. Regionen och de statliga organen måste ha en bra dialog och gå åt samma håll.
Regionen ska också ha dialog och samverkan med öns näringsliv. Åke Svensson och regionledningen måste kunna ha dialog med någon som företräder öns näringsliv och första budet går till Tillväxt Gotland. De jobbar nu stenhårt för att se vad medlemmarna vill och vill satsa. De ska ju stå på egna ekonomiska ben och vara en företagarförening, om de ska ha en framtida roll. Öns näringsliv måste formera sig för dialogen med regionen.
Sedan undrar jag om inte Åke Svensson borde inrätta ett näringslivsråd för dialogen. Ett sådant näringslivsråd kunde träffas en gång i månaden och gå igenom aktuella och långsiktiga frågor för företagsklimat och tillväxten på Gotland. Näringslivsrådet skulle kunna bli det givande dialogorgan där öns politiska makthavare och öns näringsliv kan mötas regelbundet.
Jag gladdes särskilt åt Åke Svenssons formulering på fredagens frukostmöte, där han betonade att regionen måste ta sitta ansvar för den viktiga frågan om bygglov och miljötillstånd, som regionen själv äger. Detta måste fungera mycket bättre än idag, om företagsklimatet och tillväxten ska bli bättre.
Till årsskiftet ska de två bolagen finnas i Donnerska huset tillsammans med Almi. Det är en del i den process som nu pågår för att få en offensiv näringspolitik i regionen och ett bättre företagsklimat. En process där alla kan se helheten och där dialogen finns och kommer att fortsätta.