Hela Sverige ska vara maffiafritt

Politik2008-11-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inom kort går Matteo Garrones film "Gomorra" upp på svenska biografer. Det är en oblyg skildring av den napolitanska maffian, camorran, som baserar sig på den mordhotade författaren Roberto Savianos bok med samma namn. "Gomorra" är en viktig film, som blottlägger hur camorran sakta men säkert koloniserar den italienska landsbygden, dess ungdomar och industrier, och som med rätta också uppmärksammas på Stockholms filmfestival i slutet av månaden.

Det är knappast förvånande att maffian inte ser med blida ögon på filmen. Sällan har brottslingar som försöker gömma sig bakom legitima företag, vilket camorran gör för att finansiera sitt mer våldsamma värv, avslöjats på ett lika effektfullt vis.
Att "Gomorra" nu når en internationell publik bidrar till att sökarljusen i en ännu högre utsträckning fokuseras på camorran. Kanske kan den också öppna ögonen på svenskarna för de problem med organiserad brottslighet som vi står inför här hemma och som mer och mer drabbar landsbygden, precis som i Italien.

Fram tills nyligen var organiserad brottslighet i Sverige framför allt ett urbant fenomen. Men under den senaste tiden har också mindre orter fått se sina kvarter invaderas av maffialiknande grupper. I till exempel Linköping och Östergötland i stort har de kriminella MC-gängens närvaro blivit allt mer påtaglig. I skrivande stund bildas nya avdelningar i Luleå, och i Småland och Skåne ser mönstret likadant ut.
Den svenska maffian är inte lika sofistikerad som camorran. Den har inte integrerat sig med näringslivet och har inga företag. Men likt de italienska kusinerna tränger man sig på i vanliga människors, småföretagares och familjers, vardag med utpressningskrav, hot om våld och kidnappningar. Det är mer än tillräckligt för att offentligheten på allvar ska göra någonting åt problemet nu, innan maffiagängen här förvandlas till någonting mer ogripbart - ett "system" som napolitanarna säger - och därmed ohejdbart.

I den politiska debatten har det talats mycket om att bygga upp en svensk motsvarighet till amerikanska FBI. Men är det verkligen den bästa lösningen? Mot bakgrund av att organiserad brottslighet idag tycks växa som kraftigast på landsbygden vore det förmodligen klokare att sluta utarma polisresurserna på mindre orter i Sverige och i stället öka polisens synlighet där. Det gamla förslaget att ställa ut "en snut i varje knut" är lika rimligt idag, om inte mer.
Först när polisstationerna i de mer glesbefolkade områdena håller öppet längre än några förmiddagar i veckan och poliserna återigen tillåts vara poliser, i stället för bara pappersvändare, kommer den svenska maffian att minska i omfattning och inflytande.
Eventuella skeptiker till en sådan polisreform bör se filmen "Gomorra". Den innehåller många goda argument för att skyndsamt tänka om.