Heder kräver gasnej
Tack för kaffet.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå verkar det som om kommunstyrelsen inte kommer att leverera ett klart och tydligt nej. Vilket naturligtvis, och med all rätt, kommer att tolkas som ett ja (om än med förbehåll). Det är genant.
Om förhandsinformationen om remissvaret är korrekt, så bekräftar kommunstyrelsen att Gotlands politiker låtit sig påverkas av Nord Streams miljoner. Det är obegripligt om man på detta sätt bidrar till att skapa en bild av att Gotlands företrädare är till salu. Ren självbevarelsedrift och omsorg om anseendet borde diktera ett kritiskt remissvar.
När EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) presenterade en rapport på Gotland i slutet av maj så var han mycket tydlig om konsekvenserna av Gotlands remissvar om Nord Stream:
- Säger kommunen ja blir det svårare för regeringen att säga nej.
Så är det givetvis. Gotland är den landsända som är mest berörd av den gasledning som planeras stryka längs ön på väg till den tyska marknaden. Och om denna landsända, bländad av en liten hamninvestering, inte lyckas får ur sig ett nej... Ja, då ökar ju inte sannolikheten för att regeringen tar ett beslut som innebär att relationerna med Ryssland och Tyskland svalnar.
Så kommunstyrelsens ledamöter kommer inte undan med att säga till sig själva att "det spelar ändå ingen roll vad lilla Gotland tycker". Tvärt om. Det spelar stor roll.
Kommunstyrelsen har ett moraliskt ansvar att säga nej till en gasledning som inte tjänar svenska intressen och som är skadlig både för miljön och för det säkerhetspolitiska klimatet i och runt Östersjön.