LIBERAL KOMMENTAR
Att få vara som man är och att kunna bli accepterad av andra och sig själv. Det är en självklarhet tycker de flesta, oavsett vad man gör och var man bor. Men hur är det på Gotland, i Sverige och ute i världen? Höjer vi blicken från den gotländska horisonten mot låt oss säga Serbien kan vi konstatera att årets Prideparad i Belgrad stoppats. Serbien har missat en bra möjlighet att ta ett stort steg närmare EU, sa Sveriges EU–minister Birgitta Ohlsson (FP). Hon skulle ha gått med i paraden och även varit en av huvudtalarna.
Vänder vi oss mot Ryssland noterar vi att tretton ryska barn som har träffat sina blivande svenska adoptivföräldrar stoppas från att komma till Sverige. Orsaken sägs vara att Ryssland inte vill tillåta adoption till länder där homosexuella får adoptera.
Liberalism handlar om frihet, din och alla andras frihet att bestämma själv. I den andan la den liberale justitieministern Thorwald Bergquist 1944 fram lagförslaget att homosexualitet inte längre skulle vara ett brott. 1979 avskaffade Socialstyrelsens generaldirektör Barbro Westerholm, senare riksdagsledamot för FP, sjukdomsstämpeln på homosexualitet. För att nämna ytterligare ett årtal införde den borgerliga regeringen 2009 en ny diskrimineringslag som omfattar alla HBT-personer.
2012 genomfördes Gotlands regnbågshelg. Dagar som bjöd på allvar, skratt, kultur och debatt. Snart, den 11–17 november går Gotland Pride av stapeln. En vecka som kommer att vara fylld med aktiviteter.
De politiska partierna i regionfullmäktige medverkar i form av politikerfika och paneldebatt under rubriken ”Hur får vi ett mer tilltalande HBTQ-klimat på Gotland”. Förhoppningsvis kommer vi att få höra hur politikerna ser på frågan och vad/hur man vill förändra.
Idrottsrörelsen på Gotland deltar i veckan med ett seminarium under rubriken ”Allas rätt att vara med?–HBT-personer och idrott”. Idrott är en folkrörelse där alla ska känna sig välkomna och inkluderande. Enligt en svensk rapport stämmer inte det.
Rapporten berättar om upplevelser av utanförskap, hemlighållande och trakasserier.
Ett ämne som kommer att lyftas fram under veckan är hur det är att vara HBTQ i en småstad – och på landsbygden skulle jag själv vilja tillägga. Hur bemöter vi HBTQ–personer i ett samhälle där den heterosociala normen är förhärskande som den är på Gotland? Ett samhälle som strävar efter utveckling och att vara med sin tid har inte råd att utesluta någon. Inte bli tvingad någon att flytta för att dölja sin läggning i en anonym storstad utan kunna bo kvar där man växte upp, har sin bekantskapskrets och trivs.
I anslutning till förra årets Regnbågshelg uttalade samtliga partier i regionfullmäktige på förslag av Mats-Ola Rödén (FP) en vilja att den verksamhet som Region Gotland bedriver ska HBTQ–certifieras. Ökad kunskap om HBT behövs särskilt i de verksamheter i vilka man möter kunder, brukare, klienter och patienter. HBT–kompetens ska vara ett krav i den offentliga verksamheten.