Här sparkas inte för barnens skull
Är du pedagogisk, lille vän?Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vilken privat arbetsgivare skulle kunna sparka 81 och samtidigt anställa 25 andra för att utföra ungefär samma arbetsuppgifter? Ja, vilken privat arbetsgivare skulle göra sig av med erfaren personal för att kunna anställa oprövade kort?
Det ser ut som slöseri med både pengar och humankapital. Och det är precis vad det är.
Men förskollärarna har ju en annan utbildning är barnskötarna? Är inte det ett fullgott motiv för att kommunen ska vinka adjö med ena handen och hälsa välkommen med den andra?
Jag tycker inte det. Att sparka barnskötare och anställa förskollärare är ett led i pedagogiseringen av barnomsorgen. Ja, jag vill kalla det för "pedagogiseringen av barndomen".
Om barnomsorgens pedagogik är en omistlig del av barndomen, varför kallas det då inte för skola och omfattas av skolplikten?
Om dagisbarnen måste ha pedagogik så antyder det att barn som tas om hand av sina föräldrar, barnskötare eller dagmammor lider skada av det.
Det tror jag helt enkelt inte är sant. Det här är en utveckling som inte primärt drivs med barnens bästa för ögonen. Det handlar istället om relationerna mellan vuxna människor. Om människor som offras för att höja en yrkeskårs status.
Politikerna spelar med. Barn- och utbildningsnämnden har beslutat:
"I syfte att öka andelen pedagogisk personal inom förskoleverksamheten ges förvaltningen i uppdrag att intensifiera konverteringen av barnskötartjänster till förskollärartjänster vid framtida vakanser inom förskoleverksamheten."
Och utvecklingen på Gotland ligger tyvärr i linje med resten av landet. Och regeringen driver också på.
Kommunanställda är mer missnöjda och mer sjukskrivna än privatanställda. Det är inte konstigt.