Det är mer än ett år till nästa val, men ändå är det många som redan nu är bekymrade över regeringsfrågan, över hur Sverige ska kunna styras under nästa mandatperiod. Sverigedemokraternas blotta existens gör det svårt att formera en stabil majoritet i riksdagen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har i veckan formulerat sin lösning på problemet. Vilket block som än blir minst – det rödgröna eller alliansen – får låta det andra blocket ta regeringsmakten. På så sätt förblir Sverigedemokraterna isolerade i riksdagen.
Det är en realistisk och kanske fungerande lösning på problemet. Även om de andra partiernas monomana intresse för Sverigedemokraterna ibland snarast verkar förstora deras betydelse, när de egentligen säger sig vilja marginalisera dem. Men metoden har exempelvis fungerat under den här mandatperioden. Alliansregeringen är en minoritetsregering.
Men det finns också ytterligare ett par avgörande problem med Reinfeldts modell.
För det första vägrar Stefan Löfven och Socialdemokraterna att acceptera den. I spillrorna av det rödgröna samarbetet vill Löfven gärna bryta upp det borgerliga blocket och hålla öppet för samarbete inte bara med Vänsterpartiet och Miljöpartiet utan även över blockgränsen. Och Reinfeldts förslag fungerar bara om alla S och M är överens.
För det andra handlar det inte bara om att få en tillträdande regering genom riksdagen. Den måste också klara av att regera. En rödgrön minoritetsregering får det mycket besvärligt. Även om Alliansen släpper in den på Rosenbad så får den svårt att hålla sig kvar om den inte kan få ett parlamentariskt stöd för sin politik.
Leif Lewin, professor emeritus vid Uppsala universitet och en ledande statsvetare, föreslog en egen lösning i en debattartikel i Dagens Nyheter i går. Ge Miljöpartiet en plats i Alliansregeringen, föreslår professorn. På så sätt kan ett tryggt regeringsalternativ överleva valet 2014 och vi slipper all obehaglig osäkerhet om hur landet ska ledas.
Det finns flera invändningar att göra mot Lewins förslag. Egentligen behöver man bara nämna den viktigaste av dem. Miljöpartiet verkar inte vilja ha den där platsen i Alliansregeringen. Miljöpartiet vill inte samarbeta med de borgerliga partierna. I och med den nyligen genomförda kongressen så tassade också partiet längre åt vänster, vilket skulle göra en plötslig U-sväng mycket vådlig. Och ännu mer osannolik.
Vi får nog tyvärr leva med risken att valet 2014 kan få en utgång som partierna får mycket svårt att hantera.