KRÖNIKA
Som vanligt redovisas partisympatierna i SCB:s återkommande mätningar för alla län utom Gotland. Här är bara 30 personer tillfrågade vilket är ett alldeles för litet underlag för att dra några slutsatser.
Frågan hur svårt det kan vara för SCB att lägga lite extra krut för att få ett underlag på Gotland, förblir obesvarad. Det blir ju väldigt konstigt att ett enda län alltid ska undantas från denna viktiga mätning.
Sedan valet 2010 backar alla borgerliga partier till fördel för samtliga rödgröna som ökar. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar mest sedan valet, båda 3,6 procentenheter.
Enligt SCB:s partisympatiundersökning får de rödgröna tillsammans 49,8 procent av rösterna mot Alliansens 39,7 procent.
Men att tala om de rödgröna i detta sammanhang är tämligen osäkert eftersom Socialdemokraterna inte sagt sig vilja stå fast vid det rödgröna samarbetet utan kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna.
Denna fråga kommer förmodligen att bli en följetong genom valrörelsen och förhoppningsvis kommer väljarna att få något klarare besked närmare valet.
Att de rödgröna ligger högt i opinionsmätningarna är en klar hänvisning men ingen säker prognos inför valet nästa år. Ett år före valet 2010 var skillnaden 7,5 procentenheter. Men Alliansen hämtade in 13,2 procentenheter och vann valet med 5,7.
Sverigedemokraterna stärker sin ställning som landets tredje största parti men på Gotland har stödet hittills varit lågt, 3,17 i riksdagsvalet 2010 (2,43 i kommunvalet). Framför allt för att man efter många år fortfarande inte har någon lokal politik eller lokala företrädare vilket måste anses märkligt för ett politiskt parti. Sannolikt är dock att partiets ökning på riksplanet ändå kommer att slå igenom även här.
För Centerpartiet ger mätningen ett litet andrum, partiet går upp till 4,7 procent sedan i maj då man låg på 4,2. Men det är en blygsam förstärkning och så klart långt ifrån det stöd som behövs för att få bättre inflytande i Alliansen.
På Gotland har partiet starkare förtroende än på riksplanet, förra valet röstade 14,64 procent på partiet till riksdagen medan man lokalt fick 19,73 procent. Vid novembermätningen före förra valet hade man 4,4 procent och i valet 2010 fick man 6,6.
Att det blir maktskifte på Gotland nästa år tror/hoppas/befarar nog de flesta. Om det pekar mot att vi ska fortsätta att ha en moderat företrädare för Gotland riksdagen har vi ingen aning om eftersom Gotland inte räknas som viktigt att mäta enligt SCB.
En viktig del för Centerpartiet, både lokalt och riks, är att markera att för att avkrävas större inflytande måste man också ha väljarnas stöd.
Ungefär samma som Socialdemokraternas Magdalena Andersson sa till TT i går: ”Det jag är orolig för är att folk börjar tro att man kan få S-politik utan att rösta på oss”.
Efter två mandatperioder med en alliansregering har Socialdemokraterna ett guldläge eftersom väljarna i stor utsträckning vill ha förändring hellre än mer av samma. Oavsett regering.