Hansan lever upp

Inger Harlevi är vice ordförande i den Nya Hansan.

Inger Harlevi är vice ordförande i den Nya Hansan.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2011-01-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Första gången jag kom i kontakt med den Nya Hansan var när jag var med på Hansedagarna i Münster 1993. Då gjorde Gotland sin första stora satsning på deltagandet i den Nya Hansan. Stadsnätverket var en idé av Lybecks dåvarande borgmästare Michael Bouteiller.

Han hade en vision om att medborgarna i de gamla Hansestäderna hade gemensamma intressen. Genom internationellt utbyte och samverkan skulle Hansestäderna vinna i sin utveckling. Plus att den gamla traditionen med marknader, Hansedagar, växte i omfång och antal medverkande. Det var också ett sätt att bygga band mellan de västliga Hansestäderna och de östliga, som nu hade en annan frihet efter Sovjets fall.

Tongivande på Gotland för deltagandet i den Nya Hansan var Inger Harlevi, som fram till 1994 var kulturnämndens ordförande. I valet 1994 vann de rödgröna och Jan Lundgren och andra tog över ledningen på Gotland. Men Inger Harlevi fortsatte att spela en stor roll i Gotlands engagemang i nya Hansan. Med Hansedagarna i Visby 1998 kulminerade Gotlands engagemang i Nya Hansan. Dock valdes Inger Harlevi senare in som en av tre vice ordförande i Nya Hansan. Vilket hon fortfarande är.

Samarbetet inom Nya Hansan har kanske inte gett Gotland så väldigt mycket genom åren, men det har varit ett bra sätt att marknadsföra Gotland runt om i Europa och knyta värdefulla personkontakter inom kulturen och politiken. Nu börjar det dock hända mer konkreta saker. Konstnärsutbyten, ett treårigt näringslivsprojekt som Gotland kan delta i, sannolikt med skinn och mat. Hansestäderna ska göra cykelvägskartor och paket för att stimulera cykelturismen. Det talas också om att göra en Hansakokbok.

När Gotlands deltog i Hansedagarna i Münster 1993 satsade Gotland stort. Det sändes direkt tv från Visby till Visby-tältet på torget i Münster. Åke G Sjöberg intervjuades från Kyrkberget och tyskarna stod tillsammans med gotlänningarna och såg på tv-sändningen på Hansedagen i Münster.

Tanken var att binda ihop Medeltiden med framtiden. Hansedagarna med tv-tiden. Historien med den nyaste tekniken. Dessa storstilade ambitioner har dock inte uppfyllts inom ramen för samarbetet i den Nya Hansan. Ännu. Men jag hoppas Gotland fortsätter sitt engagemang i den Nya Hansan. Allra helst om det nya Hansesamarbetet börjar leva upp igen. Sedan finns Inger Harlevi kvar i Hansans ledning. Vilket är bra både för Gotland och den Nya Hansan.