Hänger på ledningen
Den bristande politiska ledning, som Per-Olof Jacobsson (C) utövat, är en del av den gotländska sjukvårdens problem.
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta var de bevingade orden från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (C) i mars i år, när han kommenterade effekterna av att ta bort 100 anställda inom den gotländska sjukvården.
Detta häpnadsväckande och okänsliga uttalande från öns främsta sjukvårdspolitiker har väckt mycken misströstan och ont blod bland öns sjukvårdsanställda. Skulle det inte märkas på vårdens kvalitet om det försvann 100 personer bland undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, laboratorieassistenter, läkarsekreterare och all annan sjukvårdspersonal?
Kommunens revisorer, både de professionella och de politiskt valda, har riktat hård kritik mot att det har varit så dålig politisk ledning av sjukvården. För att klara den gotländska sjukvården krävs skickliga och intresserade politiska krafter. Allt utom Visby lasarett är egentligen inget större problem. Men Visby lasarett med alla de specialiteter som finns, kräver egentligen en folkmängd på 250 000 innevånare för att gå ihop ekonomiskt. Som bekant är vi bara 57 000 innevånare på Gotland.
Säkert går lasarettssjukvården att organiseras effektivare. Kanske är till och med tanken på ett patientstyrt och inte klinikstyrt flöde bra. Men ska en sådan omorganisation genomföras krävs det, att den inte motarbetas av en så stark yrkesgrupp som läkarna. För att lyckas måste förändringen ha stöd av så många som möjligt och inte motarbetas av nyckelgrupper. Då drabbar det patienterna, som Ingrid Thunegard så tydligt beskriver idag.
Bra sjukvård löser patientens problem snabbt, för då sparas inte bara patientens lidande, utan också kommunens pengar. Får det fysiska problemet fortgå blir det svårare att reparera. Det är därför som snabb rehabilitering och medicinsk eller psykiatrisk behandling är så viktig.
Oavsett vilket politiskt block som kommer att styra Gotland efter valet, måste båda blocken kraftsamla för att sätta starka politiska krafter i ledningen för öns sjukvård. Den måste styras av de folkvalda och skötas av hängiven personal, som känner att de har politikernas stöd. Då kan det bli en patientstyrd sjukvård.