Handlar om mer än en kort bilresa

Politik2013-06-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Mellan Visby och Roma är det 1,5 mil. Det tar cirka en kvart att köra om man kör lagligt.

Men upptagningsområdet för Roma vårdcentral sträcker sig längre från Visby än så. Att lägga ner denna vårdcentral och hänvisa patienter till Visby och/eller Hemse handlar således om mer än en bilresa på tio minuter. Och läggs vårdcentralen ner försvinner med all säkerhet Apoteket.

Att ta bort en kommunal service leder inte sällan till en kedjereaktion där till slut ingen offentlig service alls finns kvar.

Det är svårt att rekrytera läkare till vårdcentralen i Roma, den drivs runt med hjälp av hyrläkare vilket självklart inte är en hållbar metod, vare sig ekonomiskt eller för patientkontakterna.

Frågan är varför ingen läkare vill jobba där? En annan fråga är varför regionen så bestämt sa nej till den privata operatör som ville bedriva vårdcentralen i Roma?

För att upprätthålla en viss kvalitet och kapacitet lades för många år sedan fast att en vårdcentral måste ha tre vårdteam, alltså tre läkare med sköterskor och beteendevetare. En regel som lägger hinder i vägen för att hitta flexibla och småskaliga lösningar för glesbygd.

På en vårdcentral utförs en mängd olika insatser. Alla är inte beroende av daglig tillgänglighet genom korta avstånd.

För att lägga om sår och ta prover flera gånger i veckan är närheten viktig, för ett planerat besök hos sköterska eller läkare är tillgången på en ledig tid förmodligen viktigare än avståndet. När en vårdcentral måste ha trippel uppsättning för alla sorters ärenden blir man en stabil organisation, i teorin, om det i praktiken råder brist på personal eller patienter, blir organisationen istället väldigt instabil.

Här måste finnas olika lösningar och nya sätt att tänka och arbeta som kan lösa problemen utan att man behöver ta till drastiska åtgärder som nedläggningar.

I november för två år sedan behandlades ett förslag i hälso- och sjukvårdsnämnden om att undersöka möjligheten för privata intressenter att ta över. Den rödgröna majoriteten röstade ner förslaget. När Hansahälsan 2009 erbjöd sig att ta över Roma vårdcentral skrev öns vänsterpartister en kommentar till detta erbjudande: ”Hansahälsan skriver i ett svar till oss (---) att de gärna driver vårdcentraler på landsbygden. Vilket vi betackar oss för”.

Slutsats: politisk ideologi går före gotlänningarnas behov av vård och omsorg.