Handla rätt mat!

Med finurliga livmedelsupphandlingar kan politikerna köpa ekologisk närproducerad mat. Till glädje för alla som äter i regionens matsalar.

Med finurliga livmedelsupphandlingar kan politikerna köpa ekologisk närproducerad mat. Till glädje för alla som äter i regionens matsalar.

Foto: Staffan Lˆwstedt / SvD / SCANPIX

Politik2011-10-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur ska den gotländska livsmedelsnäringen kunna sälja sina livsmedel till storkök och kanske framför allt regionens alla kök, när det finns regler om upphandling, som säger att det är förbjudet att ensidigt gynna de lokala företagen. Upphandling ska ske i konkurrens och då får inte andra svenska eller utländska matproducenter diskrimineras vid en upphandling. Därför blir det ibland missgrepp, som det gröna oätliga köttet, som GT skrev om igår.

Mycket handlar om upphandlingarna och vilken styrning som sker av politikerna för hur dessa upphandlingar ska utformas. Jag såg på Östnytt, att man i Norrköping lyckats gör en upphandling, där man krävde att köttfärsen skulle malas dagen innan användning. Detta gjorde att en lokal producent fick uppdraget att leverera. Andra metoder kan vara att kräva fläskskött från grisar med knorr på svansen.

Det gäller att vara finurlig i anbudskraven, så det ger lokala producenter möjlighet att kunna konkurrera. Sedan är det inte säkert att de lokala producenterna får anbudet ändå, på grund av priset eller annat. Men en politiskt medveten upphandling, finurligt genomförd, ger inte bara lokala företag chansen att få uppdragen. Det ger också barn, unga, äldre och sjuka möjlighet att få bra mat, som inte åkt en massa mil.

Läser man regionens livsmedelspolicy ger den klart besked om vad politikerna har beslutat ska gälla. Där slås fast att kvaliteten ska definieras av kravspecifikationer i livsmedelsupphandlingen. Livsmedel ska säsongsanpassas, så långt det är möjligt med hänsyn till miljö, ekonomi och brukarna behov. "Genom upphandlingen ska Gotlands kommun arbeta aktivt för att öka andelen närproducerade och ekologiskt producerade livsmedel."

Strävan att upphandla närproducerat är ingen protektionism, utan en väg att ge öns producenter en chans att tävla om anbuden.

Och om politiker och upphandlare är finurliga, så kan alla som äter i regionens matsalar få allt mer av ekologiskt producerade livsmedel av hög kvalitet. Närproducerat minskar också transporterna, vilket är bättre för miljön och klimatet. Livsmedelsupphandling är en viktig politisk handling.