Fullmäktige diskuterade också hur man ska handla upp privata tjänster i regionen. Moderaterna ville ha en central upphandlingsenhet för att få bättre kontroll på upphandlingarna. Medan Åke Svensson, de rödgröna och Centern ville fortsätta som nu med en blandform med central upphandlingsenhet och att förvaltningarna gör en del upphandlingar. Vilket som är bäst är svårt att sia om. Viktigt är dock att politikerna ser upphandlingar som ett viktigt politikområde. Regionens mål med upphandlingar kan ju inte i första hand vara att stärka det lokala näringslivet utan att förbättra effektiviteten i regionens verksamhet.
Nu vet vi både på Gotland och nationellt väldigt litet om det blir bättre och billigare med upphandlingar på privata marknaden med skattebetalarnas pengar. Den omskrivna rapporten från näringslivet närstående SNS hade ju som huvudbudskap, att det inte finns några vetenskapliga bevis för att privatiseringar ger bättre och billigare verksamhet. Och igår skrev chefredaktören för Dagens Samhälle, som är SKL:s tidning, att hundratals skattemiljarder omsätts utan granskning.
SKL (Sveriges kommuner och landsting) har räknat på allt som upphandlas av staten, kommuner och landsting och kommit fram till summan drygt 820 miljarder kronor om året. Och om man räknar med en vinstmarginal på tio procent, så innebär det att näringslivet tar ut en sammanlagd vinst på 75-85 miljarder kronor om året på att sälja till skattebetalarna.
På Gotland köper regionen årligen privata varor och tjänster för cirka 1,15 miljarder kronor, enligt årsredovisningen för 2010. 1,15 miljarder kronor är cirka 24 procent av den totala årliga kostnaden på 4,8 miljarder kronor. Om vi utgår ifrån att de företag som säljer till regionen har en vinstmarginal på tio procent innebär det att cirka 115 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på Gotland går till vinster i privata företag.
Det gäller alltså för öns politiker att se till att alla upphandlingar sker så det verkligen blir effektivare och billigare. Hur stor vinstmarginal företagen räknar med borde kanske krävas i upphandlingsunderlaget. Lika viktigt är det att satsa på att all verksamhet i egen regi drivs så effektivt som möjligt.