Halva priset för unga och städhjälp

Politik2007-06-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På söndag förändras ett gäng lagar i Sverige. Precis som det gör vid de allra flesta halvårsskiften. I år är det dock extra mycket eftersom vi i höstas fick en ny borgerlig regering.
Stort och smått blandas. Allt från att inspektionen av solarier blir kommunens ansvar till att rehabiliteringsplikten för arbetsgivare försvinner.
Cirka 500 företag registrerades hos Skatteverket första kvartalet i år som uppger att de planerar att försörja sig på hushållsnära tjänster. Från och med måndag kan man nämligen dra av halva kostnaden för städhjälp, i vid mening, hemma. Tjänsteföretagarorganisationen Almega uppger också att många av deras tidigare medlemmar, städfirmor med inriktning mot kontor och fastigheter, får en tydlig ökad efterfrågan på hemstädning.
Den andra stora gruppen som vinner på lagförändringarna är ungdomar. Arbetsgivaravgiften slopas för dem som fyllt 18 men ännu inte 25 år. Detta har av bland annat LO beskrivits som om McDonalds tjänar massor av pengar "utan en enda nyanställning". Men då tänker de helt bakochfram - att det blir billigare att anställa gör att fler får en anställning och att de som redan har en har större chans att få stanna. Vad man däremot kan diskutera är om inte en generell sänkning hade varit bättre - men samtidigt så är arbetslösheten särskilt stor bland ungdomar och invandrare.

Låg arbetlöshet
De fyra borgerliga partierna gick på val på att skapa jobb. Eller snarare förutsättningar för att nya jobb ska skapas. Arbetslösheten just nu är den lägsta på 15 år, vilket är delvis regeringens förtjänst men främst konjunkturlägets.
Att få tillbaka långtidssjukskrivna i arbete har man däremot inte lyckats med. Att i det läget då ta bort rehabiliteringsskyldigheten för arbetsgivare kan vara lite bakvänt. I och för sig har väldigt få arbetsgivare tagit sitt ansvar och gjort en sådan plan. Men att en lag inte följs betyder inte nödvändigtvis att den är dålig eller bör ändras.
Att ha varit sjukskriven länge kan i sig bli en orsak att fortsätta vara sjukskriven, därför är det viktigt att de som har arbetsförmåga också får hjälp att tillvarata den. Frågan är väl om arbetsgivaren är den bästa på rehabilitering. Sen är det ju också så att några av de sjukskrivna faktiskt är helt oförmögna att jobba - och då hjälper inga planer i världen.
Den 1 juli börjar traditionellt industrisemestern. Och många lagar förändras. Den 1 augusti är nästa halt - då ändras bland annat skollagen och det blir tuffare för den som bidragsfuskar. Omgången förändringar efter det bör koncentrera sig på grupperna utanför arbetsmarknaden - de som varit sjuka för länge för att orka bli friska och de som passiviserats av en ohemul integrationspolitik.