Hälso- och sjukvården ska inte vara något profitföretag!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nej, Bjoern Johansson (fp), hälso-och sjukvården styrs inte efter marknadsmässiga profitintressen.
Istället är det hälso-och sjukvårdslagen, etiska principer och lagstiftning rörande arbetstid och arbetsmiljö som styr verksamheten.
Det är patientens säkerhet och de som har störst behov av vården som ska gå före i vårdkön. Detta och inte "business as usual" är den kompromisslösa förutsättningen för en god och rättvis vård.
Ger inga miljoner
Förslaget om att hyra ut en operationssal för privatoperationer på Visby lasarett, som avvisades av s, mp och v, skulle inte hämta in några miljoner kronor för att täcka hälso-och sjukvårdens underskott.
Erfarenheter från Umeå universitetssjukhus där man har prövat uthyrning visar att den här typen av privatoperationer inte har blivit någon succé.
De har på grund av dess ringa omfattning ( två operationer under de första sex månaderna) varken bidragit med några intäkter till landstinget eller positivt påverkat landstingets egna vårdköer.
Hälso-och sjukvården är också arbetsgivare och kommunens policy om bisysslor skall därför tillämpas. I det här faller var det uppenbart att en uthyrning av operationssalen till de två av hälso-och sjukvårdsförvaltningen anställda läkarna och tillika ägare av TPL Medical AB innebar en förtroendeskadlig bisyssla.
Det skulle kunna uppfattas som en gräddfil för personer som är tillräckligt friska, och som har tillräckligt med pengar för att teckna en privatvårdsförsäkring.
Förtroendeskadlig bisyssla
Gotland är inte ensam om att inta en restriktiv hållning angående just förtroendeskadliga bisysslor.
Över hela landet har policyn kring bisysslor skärpts. I Uppsala läns landsting är det exempelvis inte tillåtet för landstingsanställda psykoterapeuter att ha privata bolag vid sidan av och samtidigt ha avtal med landstinget.
Det är inte heller acceptabelt, anser jag, för exempelvis en tandläkare som är heltidsanställd av folktandvården att på kvällstid eller helger via eget bolag hyra samma lokaler och då jobba som privatpraktiserande tandläkare.
Sverige saknar varken system för privatläkare, privat sjukvård, privatförsäkringar eller privattandläkare. Det är helt okey enligt min uppfattning, men systemen ska inte blandas via en omvänd Robin Hood finansiering.
All erfarenhet visar att en sådan finansiering är kostnadsdrivande, ineffektiv och saknar kontinuitet för den vårdsökande, eftersom det i enlighet med LOU (lagen om offentlig upphandling) pågår ständigt nya upphandlingar i syfte att pressa de skenande kostnaderna.
Som vänsterpolitiker vill jag istället satsa långsiktigt på hälso-och sjukvården inom ramen för den lagstiftning som råder för verksamheten. Det innebär en fortsatt kraftfull satsning på vårdgarantin. Och på en bättre arbetsmiljö och arbetstidsregler för framförallt läkarna.
Det är inte rimligt att en enda läkare på Visby lasarett har en intecknad jourkomp på 2 500 timmar, i tid motsvarande en ledighet i 11/2 år! I flera år har därför vänsterpartiet drivit kravet på att läkarnas arbetstider ska schemaläggas.
Läkarnas arbetstider
Nu har en enig hälso-och sjukvårdsnämnd kommit överens om att läkarnas arbetstider ska ses över så att deras arbetstider kan anpassas till en ny arbetstidslagstiftning som förhoppningsvis träder i kraft från 2007.
Det kanske inte blir billigare, men kan förbättra kostnadskontrollen och påverka vårdgarantin positivt
Vägledande för hälso-och sjukvården ska vara just detta, en hög patientsäkerhet, rättvis vård och en god arbetsmiljö för alla inom hälso-och sjukvården.
Bjoern Johansson beskriver sjukvården i Baltikum som ett alternativ till vår svenska modell för vårdgarantin. Men tyvärr så pekar alla siffror från Baltikum neråt ifråga om behandlingsresultat.
Särskilt om man jämför med den svenska hälso-och sjukvården, som återigen av bland andra oberoende brittiska forskare klassas som den bästa i världen.
Trots att ännu mycket mer återstår att göra. Alternativet heter dock inte privatiseringar, utan effektivisering och vård efter behov.