Håkan Ericsson: Toppstyrd turism?

Foto: Fotograf saknas!

Politik2011-03-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var en spännande inblick i tillståndet hos den gotländska turistnäringen, som hotellägaren Magnus Wiman gav i Radio Gotland i går. Han var djupt kritisk till att medlemmarna i Gotlands Turistförening, GTF, agerat nickedockor och låtit en klick styra GTF. Han var kritisk mot att GTF:s valberedning, vars ordförande i många år varit Inger Harlevi, föreslagit styrelser som inte sett eller velat se hur illa det var med GTF:s ekonomin.

Han gav den nyvalda ordföranden i GTF, landhövdingen Cecilia Schelin Seidegård, beröm för att hon städat upp efter fem-sex år av misskötsamhet från den förra styrelsen. Där Hans Klintbom var ordförande. Fast finkänslig som Magnus Wiman är, nämnde han inga namn i radion.

En annan bild av öns turistnäring, som Magnus Wiman gav, är att samarbetet är sämre och att det är inget roligt längre, när några få företag skaffat sig ett slags monopol och för egen vinnings skull för hårt kommersialiserat näringen. Inte heller här nämnde Magnus Wiman några namn, men rimligen måste han ha menat de företag som äger Gotland Promotion, som äger den viktiga informations- och bokningssidan destinationgotland.se.

Det handlar alltså om Gotlandsbolaget, Gotlandsresor, Gotlands Turistservice och Kneippbyn. Dessa företag snedvrider konkurrensen genom att ta högre provisioner för resor, boenden och andra turistprodukter från de företag som inte äger Gotland Promotion, än vad ägarna betalar. För Magnus Wimans hotell innebär det han måste betala en provision som är tre till tio procent högre än Gotland Promotion-ägarna. Det blir alltså dyrare för Wimans hotellbokning än för Harlevis hotellbokning, vilket tvingar Wiman till högre priser eller lägre vinster.

Inlindat var Magnus Wiman mycket bedrövad över dagens toppstyrning och monopolbildning inom den gotländska turistnäringen. Frågan är om han är ensam om denna uppfattning.

Är det till skada för hela turistnäringen att Gotlandsbolaget tillsammans med tre andra företag tjänar pengar på de övriga turistföretagens alla bokningar. Eller är det nödvändigt med en urstark kommersiell aktör, som dominerar hela näringen, som Gotland Promotiongruppen gör. Det är viktiga framtidsfrågor för både turistnäringen och Region Gotland.