Håkan Ericsson: Gyttjebrottningspromotor
Vad promotorn vill se. Men borgerliga riksdagskandidater har inget att vinna på att infira hans förhoppningar.Foto: Sofia Müller/SCANPIX
Foto: Sofia Müller/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ericsson skriver apropå nyheten att Gustaf Hoffstedt toppar Moderaternas riksdagslista på Gotland:
"Om centerns Eva Nypelius ska ha någon chans att ta riksdagsplatsen från Gustaf Hoffstedt måste hon nu föra en lång och hård politisk strid mot moderaterna och Gustaf Hoffstedt. [...] Om hon ligger lågt och inte slår hårt mot Moderaterna, så är Eva Nypelius chanslös. [...] Särskilt Eva Nypelius måste var mycket aggressiv mot moderaterna om hon ska kunna röra Gustaf Hoffstedts riksdagsplats."
Gud sig förbarme. Att Alliansens riksdagskandidater klöser ögonen ur varandra är så klart en kär tanke för Håkan Ericsson. Om det skulle inträffa drömmer han säkert om att Socialdemokraterna åter skulle kunna erövra BÅDA Gotlands platser i riksdagen.
Gyttjebrottningspromotorn Håkan Ericsson? Har han några förutsättningar att bli framgångsrik?
Hur har samarbetet fungerat i den borgerliga Alliansen på Gotland? Några små gupp på vägen har vi upplevt. Bror Lindahl förorsakade lite oro när det skulle röstas om vårdnadsbidraget. Farhågor fick jag också när Folkpartiet upplevde ett intern maktskifte. Men farhågorna infriades inte. Folkpartiet fortsatte vara en bärande vägg i ett stadigt koalitionsbygge. Ja, inte ens Torsten Gislestams (C) felröstning om miljonerna från Borgen förorsakade några allvarliga problem.
Ibland har det sipprat ut att Alliansen inte varit enig internt. Som senast vid besluten i tekniska nämnden om parkeringsavgifter. Men Alliansen stod stadigt kvar. Vi vet inte vilket utlåtande väljarna kommer att ge om den förda politiken, men förtroendet för att de borgerliga partierna kan hålla sams och regera borde vara grundmurat.
Vi vet också att väljarna uppskattar att de borgerliga partierna samarbetar tätare än förr. Och vi vet att borgerliga politiska företrädare också vet det. Det måste finnas utrymme för att partierna har lite olika profil. Men man vinner inga poäng på att splittra ett vinnande lag.
Så om det ska bli någon gyttjebrottning får nog Håkan Ericsson själv klafsa in på manegen. Eller har han redan gjort det?