God sed i en debatt är att basera innehållet på fakta och statistik som styrker argumentationen. Källor som Statistiska Centralbyrån, IFAU, Almega och olika branschorganisationer torde uppfattas av gemene man som trovärdiga.
Lisa Kalström och Ronnie Lundin menar i Gotlands Folkblad den 19 och 23 april att det är moderat statistik, och visst har de rätt – Moderaterna använder sig ju av de siffror som Statistiska Centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med flera presenterar. Och just dessa källor visar tydligt på att Sverige sedan 2006 har blivit ett bättre samhälle att bo, leva och verka i.
För Lisa Kalström och Ronnie Lundin är det däremot förmodligen ingen rolig statistik. Den underkänner nämligen med besked Socialdemokraternas politik. Istället plockar de då fram socialdemokratins enda kvarvarande vapen: Känslor. Det fungerar tunt som motargument.
Att Kalström och Lundin inte gillar Moderaterna framgår med all tydlighet, men de lyckas inte bevisa att vår politik som framgångsrikt fört Sverige genom den värsta krisen i mannaminne skulle vara fel. Kalström menar att folk inte bryr sig om det går bra för Sverige; det må vara hennes bedömning men det är nog inte många av Gotlands Folkblads läsare som instämmer.
Läsarna inser istället att allt hänger ihop: Går det bra för Sverige, ja då finns mer pengar över till omsorg, vård och skola – Region Gotlands i särklass största ansvarsområden.
Med Alliansen vid rodret har a-kassan blivit en omställningsförsäkring, inte en enkelriktad väg in i arbetslöshet; sjukförsäkringen har gått från att gömma och glömma gotlänningar i utanförskap till att erbjuda rehabilitering och en väg tillbaka till arbetsgemenskap och anställningstrygghet; RUT-avdraget underlättar vardagspusslet för många barnfamiljer och pensionärer på ön; jobbskatteavdraget har gett över 90 procent av alla heltidsanställda gotlänningar i snitt en extra månadslön om året.
Detta, Lisa Kalström och Ronnie Lundin, må reta gallfeber på Socialdemokraterna – men det är fakta inte ens ni kan blunda för.