Vatten är grundförutsättningen för allt liv. För de flesta i Sverige är det en självklarhet att ha obegränsad tillgång till rent och friskt vatten. Vi använder dricksvatten klassat som livsmedel, till nästan allting. Biltvätt, bevattning av gräsmattor, toalettspolning och industriprocesser är några exempel. I många länder är vatten en verklig bristvara som måste transporteras långa sträckor och betalas med ett mycket högt pris, vilket medför stor sparsamhet.
Tyvärr finns det en del orosmoln när det gäller vårt svenska dricksvatten. Ett är att man i flera kommuner, däribland Gotland, ibland konstaterar rester av olika bekämpningsmedel. Många gånger handlar det om små mängder, men bara vetskapen om att det finns, gör ju att osäkerheten ökar för hur rent vårt dricksvatten egentligen är.
När det gäller just rester från bekämpningsmedel är forskarna oense om hur farligt detta är på lång sikt, vilket gör att försiktighetsprincipen borde tillämpas. Alla kommuninvånare har rätt till vatten med fullgod kvalitet. Eftersom det är i lantbruket som det mesta av bekämpningsmedlen används är det bra att just lantbrukets organisationer och företag intagit en positiv hållning för att lösa problemet. Bäst hade det naturligtvis varit om hela jordbruksnäringen bedrevs kemikaliefritt och ekologiskt, men det målet känns väldigt avlägset. För som sagt, ingen vet vilka långsiktiga hälsokonsekvenser dricksvatten med rester av bekämpningsmedel har för människor, djur och natur.