Gröna på gång till Gotland?

Politik2009-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är militären på väg tillbaka till Gotland, bara några efter att försvaret lämnade ön? Varför inte? Blir det för dyrt? Nej, dåliga beslut då skall väl inte blockera bra beslut nu?

Nu är moderaterna överflyglade i försvarsfrågan. Finansminister Anders Borg lämnade flanken vidöppen, med de besparingar han valde att lansera under Almedalsveckan år 2007, vilket bland annat ledde till att den dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg avgick.
Nu har folkpartiet kunnat lansera sig som det försvarsvänliga partiet. Det gjorde partiledaren Jan Björklund i går, vid ett anförande på Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Budskapet var att Sverige kommer att behöva satsa mer på försvaret, och att vi redan väntat för länge med att lägga om avrustningspolitiken. Björklund lyfte speciellt fram Gotland och menade att det är olyckligt att vi är avmilitariserade samtidigt som spänningen i Östersjöregionen uppenbart ökar.

Inför Folk och Försvars konferens så skrev Bo Pellnäs, expert på försvars- och säkerhetspolitik, en debattartikel i Svenska Dagbladet i söndags. Han hävdade avrustningen lett till att Sverige har en säkerhetspolitik som ingen tar på allvar. Det behövs en ny försvarsdoktrin. Även Pellnäs aktualiserade speciellt Gotlands försvar.

Gotlands riksdagsman Rolf K Nilsson (m) hakade på Björklund och Pellnäs. I Radio Gotland, senare under gårdagen, talade han bland annat om att Gotland är en lämplig plats för en bataljonstridsgrupp i försvarets nya organisation. Det är för all del inte första gången Rolf K Nilsson markerar. I september skrev exempelvis han och moderaternas övriga ledamöter i försvarsutskottet på denna sida om hur det "har skett tillräckligt med besparingar och nedläggningar inom det svenska försvaret". Men räddar ju inte moderaternas säkerhetspolitiska jämvikt, när tyngre namn som försvarsministern (Sten Tolgfors) och finansministern sitter i den andra vågskålen.

Därför är det folkpartiet som nu har initiativet i försvarsfrågan. Är det ett problem? Nej, jag bryr mig faktiskt inte om var kursändringen börjar, så länge den äger rum. Jag gladde mig faktiskt redan för drygt en vecka sedan, när förra försvarsministern Björn von Sydow (s) kritiserade nedrustningen.