Gröna näringar livsnerv om hela Gotland ska leva

Politik2014-04-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

DEBATT

Anders Borgs märkliga uttalande att han inte tror på svensk livsmedelsproduktions framtid tydliggör att Sverige behöver en livsmedelsstrategi. Senast riksdagen formulerade ett samlat livsmedelspolitiskt beslut var 1990. Då var Sveriges importberoende av livsmedel 25 procent, i dag är det dubbelt så stort alltså 50 procent. Vi importerar alltså hälften av vår mat trots att vi skulle kunna producera betydligt högre andel själva. Detta är inte moraliskt eller ekonomiskt vettigt när ökad självförsörjning både är en trygghetsfaktor och en möjlighet att ge landsbygden en hållbar tillväxt.

Här på Gotland är de gröna näringarna jämte besöksnäringen ryggraden i vårt näringsliv. Därför jobbar också näringen tillsammans med Region Gotland för att skapa ett grönt center på Lövsta för att utveckla utbildningen och helst få fler inriktningar inom naturbruk och även andra utbildningar till Lövsta. Dessutom är det viktigt att höja kompetensen inom de gröna näringarna genom klusterbildningar och nätverksbyggande för att samla så mycket som möjligt till Lövsta. Ett grönt center på Lövsta är en näringslivssatsning som ger möjlighet till hållbar tillväxt i det gotländska näringslivet. Detta behövs för att framtiden för en bra vård, skola och omsorg.

Vi behöver ständigt ställa frågan vad är det för ursprung på maten vi får på tallriken. Detta blev extra tydligt för mig när vi tidigare i år var på studieresa till södra Sverige för att se på naturbruksskolor. På väg till Oskarshamnsbåten kom vi på att vi var hungriga och hade tid för ett kort matstopp. Stoppet blev hos Ikea i Kalmar. Man har ju hört om hur Ikea sprider svensk matkultur över världen. Därför blev vi väldigt snopna när vi efter att ha frågat fick svaret att kycklingen kom från Thailand. Vi valde då andra maträtter, men tänkte att vi kanske kunde väntat med att äta tills vi kom på båten. Så i torsdags så avslöjades det att om vi ätit kyckling på båten så hade den varit ännu lite mer berest, ursprung Thailand och sedan varit på Gotland och vänt också. Vem kunde tro att Destination Gotland som i sina monitorer gör så mycket reklam för bra gotländska råvaror och härliga matupplevelser inte har så mycket ryggrad så man åtminstone serverar svenskt i restaurangen?