Det blev inget beslut på fullmäktige om att införa gratis bussar på Gotland. Tvärtom beslöt man höja taxan med tio procent.
Den har inte höjts sedan 2007 och kostnaderna har som bekant gått upp. Bränslepriset har höjts för bussar liksom för våra båtar.
Det var en hel del avgifter som höjdes förutom dem i kollektivtrafiken. Höjningar som är en direkt effekt av regionens ansträngda ekonomi och att den borgerliga regeringen hellre satsar på skattesänkningar för dem som tjänar mest än att satsa på kommunernas välfärdskärna.
Det drabbar nu barnen som vill gå på kulturskolan och lära sig spela något instrument och alla avgifter inom kultur- och fritidsnämndens område.
Socialbidrag för att spela
Lite tidstypiskt var det att Moderaternas Lena Celion frågade, om inte de fattigaste barnen fick avgiften på kulturskolan, som en del av försörjningsstödet, om familjen tvingades till socialbidrag.
Jo, det är så, så Lena Celion kan vara lugn. De fattigaste barnen vars familjer tvingas till socialbidrag får avgiften till kulturskolan som ett tillägg i försörjningsstödet.
Annars blev debatten om kollektivtrafikens avgiftshöjning intressant när Socialdemokraternas Bo Björkman gick upp och sa att de i den Socialdemokratiska gruppen hade diskuterat om att göra all kollektivtrafik på Gotland gratis.
Tänk om det fanns pengar till ett sådant beslut, så det gick att åka med bussarna gratis. Då skulle bussåkandet öka radikalt och bilåkandet minska.
Men är inte ett sådant förslag helt orealistiskt? Nja, ser man i budgeten, så är den del av kostnaderna för kollektivtrafiken, som finansieras av biljettintäkter bara 15 miljoner kronor om året.
Då är inte färdtjänsten och sjukresorna med, utan bara den kollektivtrafik som riktar sig till allmänheten runt om på Gotland.
Gratis buss för 15 miljoner
För en kostnad på 15 miljoner kronor om året skulle vi alltså kunna erbjuda gratis kollektivtrafik. Precis som man gör i Mariehamn på Åland och som man ska rösta om i Estlands huvudstad Tallinn.
Skulle inte gratis busstrafik på Gotland bli en fantastisk injektion för landbygdens folk och besöksnäringen. Och vilken enorm insats för miljön det skulle bli. Allra helst om man kräver att alla bussar ska gå på biogas. Om det nu finns biogas så det räcker åt alla bussar på Gotland.
Ekonomiskt strypkoppel?
Det ska bli väldigt spännande om denna goda idé dyker upp i ett konkret förslag. Eller om det är ett så hårt strypkoppel på regionens ekonomi så inga sådana satsningar anses möjliga.
15 miljoner kronor i en budget på drygt fyra miljarder kronor. En investering som konkurrerar med väldigt många andra mycket angelägna och delvis akuta insatser. Men tänk om!