Uppmuntrar man klotter om man tillåter graffiti på gator och torg? Den frågan har många städer i landet brottats med de senaste åren. Senast är det Borås som i dagarna med mycket liten marginal röstade ner ett förslag från Vänsterpartiet om särskilda mobila graffitiväggar. Sådana riskerar att stimulera till klotter, säger Alliansen, som fick med sig Sverigedemokraterna i staden och sade nej. Det är en seriös konstform som bör få sin del av utrymmet, sade vänsterpartierna och röstade ja.
Frågan har fel fokus. Det går att debattera till döddagar om det finns ett samband mellan en tillåtande hållning till graffiti, som alltså är ett visst sätt att måla, och klotter, som är vad man brukar kalla det när graffitimålning sker på ett otillåtet sätt, i form av skadegörelse. En del är av uppfattningen att det inte går att visa på något samband. Utfallet av exempelvis Stockholms stads nolltoleranspolicy mot graffiti är helt klart otydligt. Det hindrar inte att många, däribland Brottsförebyggande rådet, instämmer i antagandet att det nog allt finns ett samband.
Men den centrala frågan är faktiskt inte om något som tycks leda till ökad skadegörelsebrottslighet ska få förekomma. Massor av beteenden som på olika sätt kan knytas samman med brott är tillåtna. Den relevanta frågan är om graffiti är en konstform som det allmänna ska uppmuntra, en konstform som vi vill se omkring oss på offentliga platser.
Här är det enkla svaret nej. En överväldigande majoritet av svenskarna förknippar graffiti med degenerering, misskötsel och brottslighet. Det finns ingen anledning till varför en konstform som de allra flesta ogillar ska få förekomma i det offentliga rummet bara för att några få vill utöva den. Det alltför ofta förekommande motargumentet att utövarna annars skulle ägna sig åt olagligt klotter talar sitt tydliga språk.
Därmed inte sagt att den som på ett seriöst sätt vill ägna sig åt graffiti inte ska få göra det. Det är fullt tillåtet att måla väggarna hemma som man önskar. Det finns heller ingenting som hindrar att de som vill ägna sig åt graffitikonst sluter sig samman i en förening, hyr en lokal och framställer all den konst man vill.