Gotländsk jättechans

Om stiftelserna samarbetar har Gotland fått en jättechans till utveckling genom Ingmar Bergman.

Om stiftelserna samarbetar har Gotland fått en jättechans till utveckling genom Ingmar Bergman.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Politik2009-12-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under 2009 hände mycket bra och dåligt på och för Gotland. Eftersom jag är en positiv människa och hellre ser möjligheter än hinder vill jag ta upp den mest fantastiska chansen till positiv utveckling, som Gotland fick under året.
Jag anser att när norrmannen Hans Gude Gudesen köpte Ingmar Bergmans fastigheter på Fårö och ropade in alla hans ägodelar på auktionen, så fick Gotland en jättechans till utveckling. Det är som en saga.
Jag tror att det som Linn Ullmann och Hans Gude Gudesen givit möjligheter till, kan bli hur bra som helst för hela Gotland, norra Gotland och framför allt Fårö. Intresset för Bergmans livsverk är enormt och kan bli ett verkligt dragplåster för att locka människor till Gotland och Fårö.
Redan innan Gudesen kom in i bilden och räddade fastigheter och inventarier fanns det driftiga människor som jobbade för ett Bergmancenter på Fårö. En stiftelse med Ingvar Carlsson som ordförande och med andra engagerade människor, hade skapats.
Kommunen har överlåtit gamla skolan på den stiftelsen och planer finns att skapa ett besökscentrum där för intresserade Gotlandsbesökare året om. När nu stiftelsen Bergmangårdar skapats och Inger Harlevi är ordförande, måste det till ett genuint och förtroendefullt samarbete mellan dessa två stiftelser och den tredje stiftelsen, som handhar Bergmans alla böcker, skrifter och filmer. Tre stiftelser till Bergmans minne, som måste samarbeta intensivt för att tillsammans bygga ett värdigt minne över vår store svenske filmare och Fåröbo, Ingmar Bergman.
De planer som finns beskrivna av Linn Ullmann för Bergmangårdarna kommer att leda till besök, kulturell utveckling och jobb på Fårö och norra Gotland. Hon är mån om att det inte ska bli ett kommersiellt jippo, utan det är kulturen och skapandet som sätts i centrum. Kulturarbetare får bo där, men ska betala tillbaka i form av evenemang på Fårö. Barnen ska erbjudas att pröva på skrivandet, filmskapandet och annat och en vinterfestival ska ordnas.
Jag tror att tre intensivt samarbetande stiftelser runt Bergmans minne kan ge Gotland och Fårö ett jättelyft på många sätt. Det måste vara en av kommunens mest angelägna närings- och kulturpolitiska uppgifter att stötta detta tillväxtprojekt. Gotland har fått en jättechans till utveckling som vi alla måste ta vara på.