Gotlandsbåtens kris bra hanterad

Foto: Bengan Zettergren

Politik2014-06-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Skadeglädjen syns men är ändå i klart underläge jämfört med dem som lider med Gotlandsbåtens öden i Grekland. Besiktningen av fartyget m/s Västervik har dragit ut på tiden och olika besked har givits.

Trots att alla marginaler tagits i med råge står bolaget ändå med rader av passagerare men ingen båt. Passagerarna har bokats om till Destination Gotland där det varit möjligt och mycket tid har lagts ner på att kontakta alla som bokat för att se till att allt ska lösa sig. Än så länge har inga klagomål hörts om besvikna passagerare vilket borde vara lika med ett mycket väl genomfört krisarbete.

Frågan är vad förseningen av fartyget kommer att betyda för Gotland i stort. Alla de som bokat sin resa till Gotland utan att ha insikt om betydelsen av konkurrens eller andra personliga kopplingar till Gotland och våra kommunikationer, är viktiga budbärare och ambassadörer för upplevelsen av Gotlandsbesöket.

Nu är det bara att hålla alla tummar och tår för att alla eventuella hinder på vägen är åtminstone förutsägbara och kan förhindras eller helst elimineras. Värt att notera är att tonläget gentemot Destination Gotland förändrats ganska ordentligt nu när Gotlandsbåten är helt och hållet beroende av ett gott samarbete, vilket också med all önskvärd tydlighet finns.

Fördelen med konkurrens är inte bara att det finns alternativ utan också att man kan samarbeta och hjälpa varandra vid kriser som den som nu pågår.

Regionstyrelsen sammanträdde i går med en lista ärenden som aldrig verkade ta slut. Mitt under sammanträdet skrev regionrådet Stefaan De Maecker (MP) i vad det verkade affekt efter att Socialdemokraterna röstade emot att regionen skulle överklaga Mark- och miljödomstolens domar om kalkstenskrytningen på norra Gotland.

Tydligen bröts därmed med avsiktsförklaring mellan MP och S som man slutit inför förra valet. Vad denna öppna konflikt betyder för den rödgröna majoriteten, både på kort och på lång sikt, återstår att se.

Men med en votering som slutade 12-3 kan man inte säga annat än att beslutet att inte överklaga var ett majoritetsbeslut. Miljöpartiets ovilja att respektera demokratiska beslut blir mer och mer uppenbar och oroande.

Däremot verkade det råda enighet kring beslutet att gå vidare med kryssningskajen (bra!) och att sälja gamla Östersol till det företag som lämnat det högsta anbudet. Här kan jag inte känna lika stor förnöjsamhet. Nu är det aldrig bra att recensera beslut där man inte sett det underlag utifrån vilka besluten fattas, det finns oftast många parametrar och faktorer som aldrig kommer fram men som är avgörande för beslutet. Eftersom ingen röstade emot förslaget att sälja till högstbjudande finns det också anledning att anta att beslutet var i sin ordning.

Ändå skaver det när man vet vilket engagemang som finns i bygden för det gamla äldreboendet. Det regionen tjänar kortsiktigt ekonomiskt på försäljningen kanske man fått igen på sikt genom utvecklingsbolagets planer. Det får vi dock aldrig veta.

Ha en riktigt fin midsommar nu alla!