Gotlands välgörare?
Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson lovade att inte använda lönedumpning i Gotlandstrafiken. Där ska svenska avtal gälla.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förbifarten sas att rederiet står för 80 procent av marknadsföringen av Gotland. Det stämmer säkert. Det blir ju större vinst för rederiet om många reser till Gotland. Att sedan skattebetalarna genom avtalet om Gotlandstrafiken bidrar till kostnaderna för marknadsföringen, nämndes inte.
Jan-Eric Nilsson gav klart besked på mina två frågor, som den alltid lika skicklige mötesledaren Tommy Wahlgren hade vänligheten att ställa till Jan-Eric Nilsson. I Gotlandstrafiken ska det vara svenska avtal som gäller för besättningen, sa Jan-Eric Nilsson. Vi tar det som ett löfte av gotlänningen Jan-Eric Nilsson att han inte vill äventyra gotländska sjöjobb, utan att det alltid ska vara svenska avtal som gäller. Han tänker inte använda sig av lönedumpning i Gotlandstrafiken. Det var ett bra besked.
Gasbåtar kan finnas klara om rederiet får uppdraget 2,5 år före 2015, då det nya avtalet börjar gälla. Men han gillade inte alls Rikstrafikens upplägg att först upphandla båtar och sedan driften. Jan-Eric Nilsson såg hellre att Region Gotland tar över upphandlingsansvaret, för de är lättare att komma överens med. På ön kan man det speciella med Gotlandstrafiken, menade han. Om så sker lär det bli en upphandling, för på den punkten har Jan-Eric Nilsson redan övertygat Eva Nypelius (c). Hon sa redan efter mötet med näringsdepartementet i februari att hon inte trodde på en delad upphandling.
Gotlandsbolaget har en enorm fördel framför andra rederier genom att de redan är operatörer av Gotlandstrafiken. Jan-Eric Nilsson sa självsäkert i lördags att inget annat rederi kan konkurrera med dem om trafiken. Han var också tydlig med att dagens trafik klarar inte marknaden själv, utan det krävs insatser från skattebetalarna.