Gotlands strategiska läge jämförbart med Krim

Politik2014-03-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Med växlande känslor har vi sedan före jul följt utvecklingen i Ukraina, och framför allt i Kiev. Många kände det som en seger för demokratin när marionett-presidenten Janukovytj för knappt två veckor sedan avsattes och flydde landet. Särskilt gladde vi oss åt att det var parlamentet som till stor del skötte regin.

Den segerkänslan har dock ersatts av stor oro. Rysslands agerande efter den 22 februari har varit provocerande och vi vet ännu inte var det slutar. Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) kallade det på twitter för en ny säkerhetsmiljö för Europa. Det är förhoppningsvis överdrivet men för svensk del, och framför allt för gotländsk, bör utvecklingen i Ukraina stämma till eftertanke.

Sverige är inte Ukraina och Gotland är inte Krim. Men en titt på kartan säger i det här fallet mer än tusen ord.

Vladimir Putins agerande må fördömas men för sina egna medborgare har han starka motiv att agera. Dels finns det i de östra delarna av Ukraina en stor rysk befolkning, dels har Krimhalvön stor strategisk betydelse för de ryska styrkorna i Svarta havs-flottan.

Å andra sidan är det i år 20 år sedan Ukraina övergav sina kärnvapen i utbyte mot löften från Storbritannien, Ryssland och USA att dessa lovade respektera Ukrainas suveränitet. Det har alltså Putin glömt.

Osäkerheten kring hur Ryssland agerar måste få betydelse för svensk försvarspolitik. Att Gotland har oerhört stor strategisk betydelse är självklart, vårt läge är fullt jämförbart med Krimhalvöns, kanske ännu mer utsatt. Den avmilitarisering som skett på ön var olycklig och det behövs ett nytänkande när det gäller både försvaret av Gotland och Gotlands betydelse för försvaret av fastlandet. Än så länge talas det mest klarspråk om detta från Malmö genom Folkparitets talesperson i försvarsfrågor, riksdagsledamoten Allan Widman. Men det behöver höjas fler röster i försvarsdebatten.

Parallellt med denna diskussion måste frågan om ett svenskt närmande till Nato aktualiseras. Det ena kan inte ersätta det andra men på lång sikt skulle Sverige ha betydligt större nytta av ett natomedlemskap än vad Ukraina skulle ha. Vi ser nu att Ukrainas geografiska läge hämmar Nato från att agera. Det är förmodligen klokt. Något annat skulle bara trappa upp risken för ett reellt krig.

För svensk del är detta enklare. Vi är redan medlemmar i EU och har ett nära och utvecklat samarbete med Nato. Det bör vi bygga vidare på.

Men om ett svenskt natomedlemskap aktualiseras så kommer försvarsalliansen också att ställa krav på Sverige. Ett av de kraven kommer med mycket stor sannolikhet vara att Gotland inte längre ska vara så sårbart militärt.