Strand hotel varslar fem anställda och vd Hanna Wiman beklagade sig i gårdagens GA över att det finns överkapacitet på Gotland.
–Vår beläggning har minskat med cirka tio procent under sommarhalvåret de senaste åren vilket slår hårt mot ekonomin då det är de månaderna som ska bära resten av året.
Det ligger något i hennes beskrivning. Åtminstone om man ska tro statistik från Visita (före detta SHR), som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen. På Visitas hemsida finns bland annat rapporten Hotellåret 2012 med hotellstatistik för Sveriges kommuner.
Om Sveriges kommuner rankas efter deras hotellkapacitet så kommer Gotland på 18:e plats. Bland de kommuner som har större hotellkapacitet än Gotland – från 1:an Stockholm till Halmstad på 17:e plats – så varierar beläggningsgraden mellan 48 och 66 procent. Gotland? 40 procent! Ett hotellrum på Gotland står tomt tre nätter av fem!
Ur den synvinkeln finns det överkapacitet i branschen på Gotland. Men det tycks egendomligt nog inte avspegla sig i hotellpriserna. För snittpriset på ett hotellrum är högt på Gotland. Bland de 17 kommuner som har större hotellkapacitet än Gotland, så är det bara tre där snittpriset är högre än här. Det är Stockholm, Sigtuna (där Arlanda ligger) och Halmstad. Gotländska hotellrum (990 kronor) är dyrare än hotellrummen i Göteborg (965), Malmö (865), Uppsala (809), Helsingborg (817) och så vidare.
Ändå vänder sig de gotländska hotellen i högre grad till en priskänslig privat kundkrets. Hotellen i de flesta andra kommuner har övervägande företagskunder. Två tredjedelar mot en tredjedel är ett ungefärligt genomsnitt.
På Gotland är förhållandet det omvända. Två tredjedelar privatkunder, en tredjedel företagskunder.
Men det verkar alltså inte som de underbelagda gotländska hotellen priskrigar om kunderna. Om de gjorde det skulle det kanske attrahera fler hotellgäster till fler övernattningar, till hela öns fromma. Men av någon anledning föredrar de att ligga kvar på en hög prisnivå.
Med tanke på prisnivån tycker jag att man måste välkomna nyetableringar och nya konkurrenter på hotellmarknaden. Och även om man tycker det är fel att regionen har som ambition att öka antalet hotellbäddar, så görs ju varje ny hotelletablering eller expansion av företag och människor som investerar sina egna pengar i övertygelse om att det är ett klokt beslut. Det har skapat många nya arbetstillfällen. Och man ska nog inte förvänta sig att redan existerande hotell ska hälsa utvecklingen med välkomnande glädje.