Gotlands distriktssköterskor får fungera som våra barafotaläkare

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-11-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En vänlig man, 78 år, ringde och tackade för den artikel om åldrandet som jag skrev i förra veckan. Han hade bara gott att säga om vården på lasarettet men vårdcentralen var han inte glad över.

Jag frågade aldrig vilken vårdcentral han avsåg eftersom spagettin var upplagd på tallriken och kall spagetti är inte kul, inte hyrläkare heller och då avser jag min egen vårdcentral.

Jag har bara goda ord och säga om vår enda fasta läkare som jag träffat en enda gång, men han gjorde rätt som sände mig direkt på röntgen.


Klinte och Roma
Nu vilar förnyade hot om nedläggning av Klinte och Roma vårdcentraler för att man inte har tre vårdteam. Vad ett vårdteam är, det tar ingen politiker sig tid att förklara.

Eller vad som är rimlig personalsammansättning för att bedriva sjukvård oavsett om den är privat eller kommunal.

Inte Eva Nypelius i alla fall. Hon talar hela tiden om att det tydligt syns att Centerpartiet inte längre ingår i kommunmajoriteten.

Hon har till och med glömt att hon själv införde begreppet region. Intressant. Vad är en flexibel lösning? Uppenbarligen finns det bara två alternativ. Kan knappast vara flexibelt att växla mellan två onda ting.

Om nu Eva Nypelius skall ut på en förnyelseresa, borde hon i första stund fundera på hur man lägger ut sin politik, så att folk kan sätta sig in i vad förändring innebär. Varför det måste till?

Det är en idé jag sänder till henne. Att lära sig i grunden att förklara varför det ser ut som det ser ut och vad som skall till om det skall fungera. Det kallas information.


Patientunderlag
Eva Bofride gör ett bra försök att ge en bild av hur en fungerande vårdcentral skall te sig, vilket patientunderlag som finns i Roma och Klinte beskriver hon, men inte vad som krävs som hållbart i längden.

Består ett vårdteam enbart av läkare och i så fall fasta läkare eller räknas inkommande hyrläkare också som vårdteam?

Varför kan man i Sverige inte utbilda "barfotadoktorer " som i fattiga länder? Vi är ju uppenbart fattiga. Har inte medel att betala fasta doktorer på plats men däremot råd att slänga ut pengar på inhyrda sådana. "Barfotadoktorer" är redan våra distriktssköterskor.


Avlasta doktorn
De är vana att ta hand om det mesta men stängs ute av synsättet att "bara läkare" kan göra det mesta inom medicinsk vård. Det är dags att luckra upp tankesätt i sjukvården och forma en tilläggsutbildning, som gör att distriktssköterskor kan ta över vissa patientslag och därmed avlasta doktorn.

Sköterskor tar ju redan prover. Varför måste alltid doktorn förmedla svar? Framförallt höja deras lön. Det finns ju resurser, det visar hyrläkeriet otvetydigt på.

Regionen köper privatsjukvård för sin personal av företaget Previa och beteendetjänster (psykolog, konflikthantering etc) från Hansahälsan.

Varför använder sig regionen av privata tjänster men säger nej till privat sjukvård på öns nedläggningshotade vårdcentraler?

Förklara det den som kan, avgående eller sittande allians.