Gotlands bevakade makthavare

Genom den starka mediesituationen är öns politiker och andra makthavare hårt bevakade. Som kommunfullmäktiges ordförande lär Björn Jansson (S) fortsätta att synas i gotländsk media.

Genom den starka mediesituationen är öns politiker och andra makthavare hårt bevakade. Som kommunfullmäktiges ordförande lär Björn Jansson (S) fortsätta att synas i gotländsk media.

Foto: Christer Nilsson

Politik2010-10-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De gotländska makthavarna av alla sorter är utsatta för en hårdare granskning och bevakning än vad många makthavare runt om i landet får.
Huvudskälet till att allt avslöjas är att vi har två alerta tidningar i GT och GA och dessutom Radion Gotland, som varje dag i skarp tävling med varandra om att vara bäst och först på nyheter och reportage, gräver fram allt om våra makthavare.
Mediesituationen på Gotland gör att en del makthavare, som kommer till ön efter att ha varit höga chefer i befolkningsmässigt dubbelt så stora orter, blir chockade över att hamna på första sidan i tidningarna och som förstanyhet i radion.

Öns media avslöjar
Där i någon förort på några hundra tusen innevånare finns sällan någon lokaltidning som bevakar vad som händer lokalt. Men på Gotland har vi två tidningar som varje dag tävlar med varandra om att vara bäst och dessutom Radio Gotland. Det är därför allt avslöjas och vi kan konstatera att vi har hederliga politiker och tjänstemän på Gotland.
Fifflande politiker eller tjänstemän som utnyttjar sin position, skulle direkt avslöjas av media efter tips från allmänheten. Det är en enorm styrka för den gotländska demokratin att vi har en så stark mediesituation.
Media försöker i förväg berätta vad makthavare av alla slag tänker besluta om. När de sedan berättar det, finns på tidningarnas insändarsidor plats för en livlig debatt, som i många fall påverkar makthavarnas beslut.
Ett aktuellt exempel är den redovisning och debatt det blev om politikernas möjligheter till pensioner, när de förlorat val. Media berättar och medborgarna reagerar med en livlig debatt.
Nu pågår diskussioner både inom den förlorande borgliga alliansen och inom de vinnande rödgröna om personfrågor och politik.
De som kommer att få framträdande poster i kommunen, kommer att granskas och bevakas av media på alla sätt. De måste vara beredda att nästan dygnet runt svara på frågor från media. Varje morgon när de vaknat och lyssnar på radion och läser tidningarna, måste de göra sig beredda på att svara på frågor. Många gånger knepiga och ibland besvärande.
Till detta att ständigt vara tillgängliga för media, så är kommunalråden och de viktigaste nämndordförande i tjänst dygnet runt. De måste delta i många kvälls- och helgmöten. Däremellan måste de läsa in en massa papper för att fatta vad de ska fatta beslut om.
Att vara kommunalråd på Gotland är ett dygnet runt-jobb. Att vara fritidspolitiker och ha ett civilt jobb och dessutom sköta ett tidskrävande politiskt uppdrag är tufft. Vi ska vara glada att vi får duktiga gotlänningar att ställa upp i demokratins tjänst. Jag tycker inte vi ska snåla på de ekonomiska ersättningarna för dessa demokratiska insatser.

Lågavlönade politiker
Öns toppolitiker beslutar över en budget på drygt fyra miljarder kronor och ansvarar för drygt 6 000 anställda. Vilken direktör som helst i ett privat bolag av samma storlek tjänar minst det fyrdubbla mot vad våra gotländska kommunalråd gör.
Jag tycker kommunalråden är väl värda sina löner. De är snarare underbetalda i relation till det arbete och ansvar de har i demokratins tjänst.