Turistboom – det var ett ord i rubriken i GA i går på en artikel om årets sommar på Gotland. Stora delar av besöksnäringen upplever tydligen ett uppsving. Det är naturligtvis goda nyheter.
Innebär det att allt är frid och fröjd? Är biljettpriserna i färjetrafiken inte längre ett problem? Skrämmer priserna här på ön inte bort så många? Behövs det inga nya säsongsutmanare i färjetrafiken eller nya flygoperatörer? Kan vi luta oss tillbaka och knäppa händerna i en bön om att färjeupphandlingen inte ger några obehagliga överraskningar som stör utvecklingen och hoppas på en obruten uppåtgående kurva i framtiden?
Det tror jag vore riskabelt. Besöksnäringen har en rörlig kundkrets. I år verkar det ha utfallit till Gotlands fördel – oavsett om det beror på gynnsamt väder, framgångsrik marknadsföring eller utvecklingen av den beramade Almedalsveckan. Men det ger inga automatiska framgångar i framtiden. Det gäller att ligga i för att utveckla nya resvägar, nya företag, nya kundgrupper och nya attraktioner.
Gotland har förutsättningar för att välkomna så många fel – oavsett om det rör sig om tillfälliga besökare eller fast bosatta.
Ta Bermuda till exempel, där Island Games pågår. Bermuda har ungefär 65 000 invånare mot Gotlands dryga 57 000. Men Bermudas yta är bara 53,2 kvadratkilometer, och är ungefär 60 gånger mindre än Gotland. Om Gotland hade samma befolkningstäthet som Bermuda så skulle här bo runt fyra miljoner människor.
Trots att det är trångt om saligheten lyckas Bermuda, från en isolerad position i Atlanten, ha besöksnäringen som sin viktigaste bransch.
Jag menar inte att förhållandena på Bermuda är i alla avseenden avundsvärda. Alls icke. Men jag menar att det är tydligt att vi har väldigt långt kvar till överbefolkning och turisminfarkt. Även mitt i högsäsongen kan du åka långa sträckor på Gotland utan att se en själ.
Därför tycker jag att det är viktigt att vi fortsätter att välkomna alla besökare och alla som vill hjälpa dem att ta sig hit och upptäcka Gotland. Gotlandsturismen är inget nollsummespel där någon måste mista det som någon annan ska vinna. Det finns plats för fler aktörer och fler entreprenörer, på alla plan, i besöksnäringens alla branscher. Och Gotlands utveckling hänger på att de som vill något också får en ärlig chans att realisera sina ambitioner.