Gotland går inte så dåligt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är illa för södra Gotland. Och samtidigt siar arbetsförmedlingens senaste prognos att arbetslösheten kan stiga från dagens sju procent till uppåt tio procent nästa år. Och det gör det naturligtvis inte lättare för de som blir av med jobbet i Hemse att hitta ett nytt jobb.
Men allt är inte dystert. På Gotland varslas färre än på fastlandet.
Det beror i och för sig delvis på att företag som säger upp enstaka personer inte behöver varsla, och Gotland har många små företag.
En annan delförklaring är att många på Gotland är offentliganställda, och de varslas i betydligt lägre utsträckning än de som jobbar inom exempelvis industrin.
Men hur man än vänder på frågan så är det givetvis bra att svackan på arbetsmarknaden inte är lika djup på Gotland som på fastlandet.
Gotlänningarna är inte rädda för att byta bransch om de blir arbetslösa. Det är också en positiv faktor. Det hjälper till att kompensera öläget. När man bor på en ö så är arbetsmarknaden, för de flesta, inte större än var ön är. De som blir arbetslösa på fastlandet kan söka jobb i andra kommuner, eller till och med i en annan region. För gotlänningar är det svårare att söka sig utanför regionen, även om det finns många som har och använder de praktiska möjligheterna att veckopendla.
Tack vare gotlänningarnas beredskap att pröva nya arbeten så har omkring 70 procent av dem som blev av med jobbet förra året en ny anställning.
Så det finns goda skäl att inte förlora tron på framtiden. När konjunkturen vänder, och det gör den för eller senare, så kan Gotlands arbetsmarknad hetta till snabbare än övriga Sverige.