Riskkapitalbolag har tyvärr inte världens bästa anseende. Som ägare till exempelvis friskolor och vårdförtag har de som grupp fått utstå mycket spott och spe. Obefogat, tycker jag.
Det finns olika sorters riskkapitalbolag. Det finns de som köper in sig i mogna, befintliga verksamheter som de förvaltar och förändrar under några år. På så sätt hoppas de kunna öka bolagets värde för att kunna stiga av igen med en god avkastning.
Jag kan begripa om den typen av riskkapitalbolag betraktas med en viss misstänksamhet, även om de ofta gör goda och värdefulla insatser.
Det finns också riskkapitalbolag av olika slag som går in med pengar under ett mycket tidigare skede i företagens utveckling. Kapital som kan hjälpa entreprenörer på vägen från idé till färdig produkt och vidare mot tillväxt och lönsamhet.
Det här är en typ av riskkapital som vi verkligen behöver mer av i Sverige och på Gotland. Bankerna är ju inte alltid den bästa källan till riskkapital. Och inte heller den villigaste källan. Just risk är något som bankerna skyr. Och nya företag är ofta mycket riskfyllda verksamheter.
Den som vill starta ett nytt företag är ofta tvingad att, till att börja med, satsa sin egen privata (eventuella) förmögenhet. Föräldrar, andra släktingar och vänner får ofta ta på sig rollen som affärsänglar och gå in med kapital.
Men det finns ju en gräns för hur mycket kapital en företagare kan och vill hämta från nära, kära och egna nätverk. Kapital från andra erfarna investerare, som kanske också kan bistå med råd och dåd, är både viktigt och värdefullt.
Rubrikens draknäste syftar på det brittiska tv-program som sänds bland annat i TV8. Där får huga entreprenörer berätta om sina företag inför en panel av riskkapitalister. (SVT spelade in och sände en blek svensk kopia av det brittiska originalet.)
Ofta får entreprenörerna lämna draknästet utan att ha fått någon investering. Vid andra tillfällen snubblar riskkapitalisterna över varandra och får övertyga entreprenören om varför just de är bäst skickade att hjälpa till att utveckla företaget.
Det är mycket glädjande med det lokala riskkapitalbolag som GA berättade om i gårdagens tidning. Jag hoppas att bolaget kommer att få svårt att välja mellan alla möjliga investeringsobjekt.
Tänk vilken skillnad det kan vara att få en ny, kunnig och engagerad delägare – istället för en ny fordringsägare som man lånat pengar av.