Jag har varit inne på det förut. Att det är vi själva som i mångt och mycket kan påverka bilden av Gotland. Inte att vi ska stoppa huvudet i sanden för de problem och hinder som finns, men skapa ett positivt debattklimat som inte målar allt lite värre än det faktiskt är.
På Företagardagen som äger rum den 15 november är en av talarna Héctor Vallejos, före detta kommunalråd (S) i Munkfors. Det var inte länge sedan han var här och vid det tillfället visade han bland annat två kurvor som berörde Gotland.
På den ena kurvan låg Gotland i topp. Det gällde de basförutsättningar som finns på Gotland gällande företagande, antal nystartade företag och andra fakta som är oberoende av attityder och klimat.
På den andra kurvan låg Gotland nästan i botten. Det gällde företagens uppfattning om klimat och förutsättningarna för företagande på Gotland.
Detta förhållande mellan de två olika parametrarna är inget nytt, det har varit så i många år. För ett par år sedan såg vi ett trendbrott men i den senaste mätningen (Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet) rasade vi neråt igen.
För även om det handlar mycket om attityder påverkar den förda politiken och de signaler som regionledningen skickar självklart enormt stor roll för klimatet.
Andra viktiga instanser är bland andra Svenskt Näringsliv, vars rankning har enormt (lite överdrivet stort) inflytande i debatten om företagande i hela Sverige. Hur bra är man på att följa upp sina enkäter med utbildning och hjälp till dialog med myndigheterna?
För ett annat väl känt faktum - för Gotland generellt - är också allmänhetens ibland för positiva förväntningar på vad regionen kan och ska göra.
Ibland kan man göra saker själv, utan att "kommunen" är inblandad eller står för fiolerna.
En dag som inte andas ett dugg av negativa attityder är just Företagardagen som ordnas av Tillväxt Gotland med stöd av många företag och organisationer på Gotland. Här sprudlar det av positiv företagsamhet. Frågan är hur man kan sprida denna anda ut till alla som av olika anledningar inte är där.
Gotland är ju unikt med vårt stora antal småföretag med kanske en eller två anställda, eller ingen alls. Somliga har ingen utåtriktad verksamhet utan jobbar på i det tysta och syns inte på företagarmässor. Men när de någon gång har kontakt med myndigheterna så kanske de inte ens får svar på sitt brev eller aldrig kommer fram till den de vill prata med på telefon.
Här skapas det företagsklimat vi ser i Svenskt Näringslivs rankning. Dessa företagare jobbar på och svär i det tysta. Har varken tid eller ork att bråka eller engagera sig i en företagarförening.
För dem är klimatet ingen "upplevd" känsla utan en bister verklighet.