De senaste årens utveckling på svensk arbetsmarknad – med växande underbudskonkurrens, lönedumpning och “rundande” av kollektivavtal – har medfört att den så kallade Lavallagen måste göras om.
Den är en i grunden antifacklig lag som begränsar de fackliga organisationernas möjligheter att genomföra stridsåtgärder mot utländska företag som ägnar sig åt lönedumping och inte följer svenska kollektivavtal.
ILO-uppmaning
Det är dessutom inte bara svenska fackföreningsledare från LO- och TCO-förbund som underkänner lagen. Till kritikerna hör nu även FN-organet ILO (ett samarbetsorgan bestående av regerings-, löntagar- och arbetsgivarrepresentanter från hela världen).
I ett yttrande från ILO:s expertkommitté, som består av oberoende juridiska experter, slås det fast den svenska Lavallagen strider mot ILO:s konvention 87, som handlar om fackliga organisationers möjligheter att vidta stridsåtgärder för att försvara kollektivavtalen. Kommittén uppmanar därför den svenska regeringen att ändra lagstiftningen.
ILO vill även att den svenska regeringen ska kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de skadestånd som de två fackliga organisationerna tvingades att betala till det lettiska företaget Laval efter konflikten 2004.
Skadestånden utdömdes trots att den svenska Arbetsdomstolen i ett tidigare avgörande ansett stridsåtgärderna tillåtna. Totalt fick facken betala drygt tre miljoner kronor till Laval.
Mot den här bakgrunden är det logiskt att nu svenska fackföreningsrörelsen kräver att regeringen Reinfeldt agerar och ändrar i Lavallagen.
LO och TCO
”Att ILO har underkänt den svenska lagstiftningen som ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet är allvarligt. Det är regeringens ansvar att säkerställa att svensk rätt lever upp till internationella åtaganden. Vi förutsätter att regeringen, i enlighet med ILO:s uppmaning, snarast kallar parterna till samråd för att berätta hur den tänker agera”, skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett gemensamt uttalande tidigare i år.
I mitten av november i år kom dessutom ännu mer internationell kritik mot Lavallagen. Även Europarådets kommitté för sociala rättigheter anser att Lavallagen inskränker de fackliga rättigheterna på ett oacceptabelt sätt.
Svenska regeringen har genom lagens utformning kringskurit fackförbundens möjligheter att stå upp för att inhemska arbetare och arbetare som anställs av utländska företag behandlas lika, skriver kommittén i ett yttrande.
Rätt hela tiden
ILO:s och Europarådets starka kritik visar att Socialdemokraterna, LO och TCO har haft rätt hela tiden om Lavallagens fel och brister.
Lavallagens utformning är kort och gott inte förenlig med internationella konventioner om arbetsrätten. Det är hög tid att riva upp lagen, att göra om och göra rätt!
Om den nuvarande regeringen inte nu är beredd att genomföra en förändring, så måste Stefan Löfven och Socialdemokraterna på nytt göra Lavallagen till en valfråga. Det är en dålig lag och måste därför bort – och ersättas av en lagstiftning som håller måttet också i relation till ILO-konventioner och annat.