Gör Björklund äntligen läxan?
Bättre sent än aldrig.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Betygsinflation förekommer både i kommunala skolor och friskolor. Drivkrafterna bakom en sådan utveckling är lätta att förstå, när skolor konkurrerar med varandra.
l Lärare vill vara snälla mot sina elever.
l Skolor vill framstå som att de når goda resultat.
l Elever vill komma till skolor som delar ut höga betyg.
Just därför att dessa drivkrafter är så uppenbara borde vi ha starkare kontrollmekanismer som skyddar mot betygsinflation. För i realiteten är inflationen ett svek."
Magnus Henrekson och Jonas Vlachos, båda vid Institutet för Näringslivsforskning, lyckades verkligen förmedla en slående bild i en debattartikel i Dagens Nyheter i måndags. De berättade bland annat att antalet elever som lämnar gymnasiet med högsta möjliga betyg (20,0) ökat med 28 gånger mellan 1997 och 2007. Samtidigt finns det inget som tyder på att gymnasieeleverna i dag presterar bättre resultat än då.
Henrekson och Vlachos skriver:
"I ett system med stark konkurrens om eleverna, dålig extern utvärdering och examination och där elevtillströmningen avgör hur mycket resurser en skola får är det naivt att tro att likvärdigheten kan upprätthållas."
Så är det. Skolorna styrs av regler och drivkrafter. Och i dag styr de mot betygsinflation.
Själv har jag drivit att resultaten i de nationella proven måste sätta ett tak som skolorna inte får överskrida vid betygssättningen och att dessa prov måste rättas nationellt.
Det är en av tre möjliga vägar som Henrekson och Vlachos ser. De andra två alternativen är:
l att återinföra studentexamen med utomstående examinatorer.
l att erkänna att betyg inte längre är jämförbara och låta högskolorna själva avgöra på vilka grunder studenter ska antas.
Henrekson och Vlachos avslutar pessimistiskt:
"Tyvärr verkar varken regering eller opposition vara villig att beträda någon av dessa vägar."
Den dystra prognosen var inte obefogad. Betygsinflation är som sagt inget nytt problem, och hittills har inget på allvar gjorts åt det. Men kanske har de själva nu bidragit till att något händer. Utbildningsminister Jan Björklund sade i går till Svenska Dagbladet:
- Ja, vi har betygsinflation i den svenska skolan. Det har vi haft i 15 år och det är inte acceptabelt.
Skolinspektionen ska få uppdraget att dubbelrätta en andel av de nationella proven.
Kan det vara så att läxan äntligen blir gjord?