Godis och läsk sabotage mot tandhälsan

Politik2007-01-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Konsumtionen av läsk och godis ökar hos barn och ungdomar och i spåren av detta följer också försämrad tandhälsa. Statistiken över antalet barn som har hål i tänderna varierar år från år och också mellan olika län. Men oavsett om det är fem, tio eller tjugo procent av alla treåringar som har hål i tänderna så är det alarmerande. Man skall inte behöva ha hål i tänderna när man är tre år!
Vad är då orsaken till detta? De flesta rapporterna i ämnet konstaterar att kostvanor och familjestress är viktiga faktorer. Här har föräldrar och vårdnadshavare det totala ansvaret. Tandvården och skolhälsovården har till uppgift att informera om bland annat kostvanor och munhygien, men det praktiska arbetet måste utföras i hemmet av just föräldrar och vårdnadshavare.
Med tanke på de dåliga villkoren i tandvårdsförsäkringen för oss vuxna är det extra viktigt att tidigt grundlägga en bra tandstatus hos barnen. En bra present för framtiden, eftersom ungdomarna annars plötsligt kan stå inför stora kostnader när den fria tandvården upphör efter skolslutet.
Familjestressen är ett gissel för många med ständig tidsbrist och barnens munhygien och tandborstning tar tid, men det är tid som föräldrar och vårdnadshavare måste avsätta. För som sagt: Denna tid i kombination med minskad godis- och läskkonsumtion är en av de bästa investeringar man kan ge sina barn. Den kommer garanterat att ge en mycket bra ekonomisk avkastning i form av sparade tandvårdskostnader.