Chefer är bristvara. Åtminstone goda chefer. GA skrev i fredags om hur allt fler unga undviker chefsjobb och om hur Region Gotland i framtiden kan få svårt att rekrytera.
Många har ett inte så lite motsägelsefullt förhållande till chefer. Ofta stöter man på stor avundsjuka och missunnsamhet mot chefer. Och det gäller även mellanchefer och andra, som ändå inte tjänar så mycket mer än reguljära anställda, speciellt inte med tanke på det merarbete och det ansvar positionen för med sig.
Men det är ofta så att avundsjukan inte sträcker sig inte så långt att de missunnsamma vill ta över de uppgifter cheferna har. Lönen? Visst. Arbetet? Tack men nej tack.
Det lär bara bli värre i framtiden. Om många unga helst inte vill bli chefer, ja då måste ändå uppdraget på något sätt göras attraktivt för dem. En bit på vägen kan man säkert komma med att organisera arbetsplatserna annorlunda. Men lönen kommer också att bli ett viktigt verktyg i rekryteringsprocessen. Åtminstone om man vill ha chefer som inte bara är villiga att ta på sig uppgiften, utan också är lämpliga.
Fackförbundet Ledarna genomför varje år en lönekartläggning för att stävja myter om chefslönerna. Enligt Chefslöner 2013 tjänar den genomsnittliga gotländska chefen 35 800 kronor i månaden. Och bland cheferna är spridningen givetvis väldigt stor.
Medianlönen på riksnivå för en högre chef inom Bank, finans eller försäkring är exempelvis 75 600 kronor, medan medianlönen för en mellanchef i samma bransch är 46 750. En så kallad första linjens chef tjänar 42 000.
Inom verkstadsindustrin tjänar den högre chefen 61 000, mellanchefen 46 350 och första linjens chef 36 000.
Inom vård och omsorg tjänar den högre chefen 57 000, mellanchefen 39 400 och första linjens chef 32 750.
Genom en framgångsrik karriär kan man alltså få en rejäl löneutveckling. Men när Ledarna tittar på hur mycket cheferna arbetar, så inser man också att arbetstiden blir längre och längre för varje karriärsteg.
Jag tror att det i framtiden kommer att krävas bättre villkor redan i början av denna "chefslönetrappa" för att fler ska vara beredda att göra de uppoffringar som krävs.