God morgon Gomorra?
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är alarmerande.
I går hade också den uppmärksammade italienska filmen Gomorra premiär i Sverige. När den kan komma att visas på Gotland vet jag inte. Gomorra är en filmatisering av Roberto Savianos bok om den napolitanska maffian, den som lett till att författaren mordhotats och tvingats lämna Italien och leva omgiven av livvakter.
Håller den organiserade brottsligheten på att få fäste även i Sverige? På debattsajten Newsmill (www.newsmill.se) skrev i går åklagaren Barbro Jönsson i frågan. Hon har egna erfarenheter om hur det är att vara måltavla för den organiserade brottsligheten. För ett par år sedan skulle hon väcka åtal mot personer med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack. Då blev hennes hem utsatt för ett bombdåd. Hon har kunnat bo kvar i Sverige. Hon har förblivit åklagare. Men livvaktsskydd blev vardag.
Så vad vet Barbro Jönsson om den organiserade brottslighetens framfart i dagens Sverige, en utveckling som förmörkat hennes eget liv.
Hon delar i de kriminella organisationerna i några olika grupper:
l MC-gängen
l Fängelsegängen (som Brödraskapet Wolfpack)
l förortsgäng och etniskt sammansatta ligor och nätverk
l Familjer, eller klaner
l Tillfälliga och löst sammansatta nätverk i opposition mot alla de andra
Barbro Jönsson skriver:
"Gemensamt för alla dessa grupper i såväl Sverige som Italien är att man sluter sig samman för att tjäna pengar. Syftet är alltså inte i första hand att begå brott, men det är oftast den vägen som ger störst utdelning till minsta möjliga insats. Precis som i Italien varierar man sig här i Sverige när det gäller verksamhetsområden, även om spektrat inte är lika brett här som det är i Savianos värld. Här kan det handla om narkotika, människohandel, beskyddarverksamhet, stölder och så vidare, som i Italien, medan vi ännu inte till exempel, och tack och lov, har sett något av den organiserade hanteringen av farligt avfall som förekommer i boken."
Barbro Jönsson ser en oroande utveckling framför sig, där den svenska organiserade brottsligheten allt oftare använder metoder som hon kallar för "systemhotande". Utpressning mot det lokala näringslivet. Våld och hot mot rättsstatens företrädare, mot vittnen och offer. Korruption, som betalningar för uppehållstillstånd, medborgarskap och körkort. Grovt våld i uppgörelser mellan olika grupperingar.
Det har dock inte blivit i Sverige som i Italien. Än. Den organiserade brottsligheten är inte lika utbredd, ingrodd och väletablerad. Men Gomorra finns i farans riktning. Och även om den insikten är gammal, känns reaktionen fortfarande ofta nymornad. Nä, inte är det väl så i Sverige? Eller Visby? Nä? Jo.
Jag vet inte exakt hur hoten mot Visbykrogarna passar in i den här bilden. Kravet mot Wallers, på pengar och en moped (!), förvirrar och förvånar. Men vi får inte förminska eller förringa den här typen av brott, som gröper ur rättsstat och rättssäkerhet. Reaktionen från staten, ja från hela samhället, måste bli resolut och benhård.
Och i de fall där det är möjligt måste vi se över lagar och regler för att punktera ligorna och deras stora intäktsmöjligheter, där fängelsestraffen ibland bara blir korta viselser på en retreat i väntan på att återinträda i organisationens tjänst.
Samhället måste reagera på, och agera mot, samhällsomstörtande brottslighet.